Blogi

Aluekehitykseen voidaan vaikuttaa

Aluekehitykseen voidaan vaikuttaa
 

Kolumni Kalajokilaakso -lehdessä 27.9.2017

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) on käynnistänyt laajan mediakampanjan ja isojen kaupunkien sitouttamisoperaation hallituksen päätettyä maakuntahallinnon toteuttamisesta vuoden 2020 alusta alkaen. Vapaavuori haluaa yli 50 000 asukkaan 21 kaupunkia yhteisrintamaan ajamaan kaupunkien omaa etua uudistuksessa ja valtion rahojen käytössä. Samaan aikaan hänen puolueensa Kokoomus on hyväksynyt hallituksen yhteisen päätöksen. Joku voisi aiheellisesti sanoa kaksilla rattailla ajamiseksi.

Tosiasia on, maakunnat elättävät pääkaupunkiseudun, jota ei etelän media halua hyväksyä. Perusteollisuus sijaitsee maakunnissa samoin kuin luonnonvarat ja niihin liittyvät toiminnot. Maaseudulla perusopetuksen ja lukiotutkinnon tai muun koulutuksen hankkineet siirtyvät etelään veronmaksajiksi ja hyväksi työvoimaksi. Sukupolvenvaihdoksista saaduilla sisarosuuksilla hankitaan usein kaupunkiseuduilta asuntoja.

Pääkaupunkiseutua elätetään valtion budjetin kautta valtavalla tavalla. Työpaikat eri virastoissa kasvavat siellä, ja tuoreen selvityksen mukaan maakuntien vähenevät. Vapaavuoren operaatio on vaarallinen kehitys, koska mm. Oulun kaupungin johto näyttää lähtevän innolla mukaan omaan, uuden edun ajamiseen ja vastaavasti muu maakunta jää maksajan rooliin mm. maakuntaliiton osalta, mikäli lehtitiedot pitävät paikkansa. Oulussa toimiva Ely-keskus näyttää toimivan samoin. Oulun eteläisen alueella on lähes 90 000 asukasta ja Oulussa noin 200 000. Tuleeko meille samassa suhteessa esim. liikennerahoja. Ei tule, ne keskittyvät Oulun seudulle. Johtuneeko siitä, että ely-keskuksen ylijohto viettää yllättävän paljon aikaa Oulun kaupungin edustustilassa Pehkolanlammen savusaunassa kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden kanssa? Tässä olisi mahdollisesti tutkimisen paikka?
Maakuntamme eteläosaan investointien saaminen on kivenalla. Esimerkiksi hallituksen päättämästä miljardin euron korjausvelan rahasummasta päätettiin ensi kierroksella vain yksi hanke alueellemme, Himangalle toki hyvin tarpeellinen.

Vuonan 2020 aloittavan maakuntahallinnon osalta tarvitaan alueen paljon tiiviimpää yhteistyötä ja alueen puolustamista. Oulu seutu osaa kyllä hoitaa asiansa. Aluekehitykseen voidaan vaikuttaa poliittisin päätöksin. Infrastruktuuri, investointien edellytykset, erilaiset julkiset palvelut ja koulutuspaikat muodostavat perustan. Oman alueen ilmapiiri ja muut vetovoimatekijät kuten liikuntapaikat, kulttuuri ja elinkeinopalvelut muodostavat toisen osan. Verotuskaan ei saa olla poissulkeva tekijä alueelle sijoittumisessa. Keskittymiskehitykselle ei pidä antautua.

Aurinkoisia syyssäitä toivoen.

ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle