Blogi

Biotalouden kasvulla – Suomi Nousuun

julkaistu MTK-Pohjois-Suomen Uutisjyvät 1/2015 -jäsenlehdessä

 

Suomen talous on saatava kasvuun. Talouskasvulla aikaansaamme velkaantumisen katkaisemisen, lisäämme työpaikkoja ja vähennämme työttömyyttä. Keskusta esittää ohjelmassaan 200 000 uuden työpaikan luomista kymmenen vuoden aikana. Se edellyttää kasvun luomista erityisesti uusille toimialoille kuten bio- ja luovaan talouteen.

Alueellamme on uskoa maa- ja metsätalouden tulevaisuuteen. Tuotannon kannattavuus on kuitenkin ollut huonoa jo useita vuosia, joten siihen on saatava parannusta. Venäjäpakotteiden aiheuttamat hinnanlaskut lisäsivät entisestään kannattomuutta. Jotta biotalouteen saadaan kasvua, tulee tuotanto saada kannattavaksi, toimintaedellytyksiä turvattava ja hallinnollista byrokratiaa vähennettyä.

Hallitus ilmoitti viime syksynä korottavansa metsähakkeen tukea ja alentavansa turpeen verotusta. Keskusta oli toiveikas hallituksen muuttuneeseen kantaan, että metsähakkeen tuki nostettaisiin ja turpeen verotus laskettaisiin vuoden 2012 tasolle. Hallituksen tekemät ehdotukset eivät ole riittäviä. Turpeen verotukselle ehdotettu taso 3,4 €/MWh ei ole vielä riittäviä vaikutuksia, jotta kivihiiltä korvattaisiin kotimaisella energialla. Toisekseen hallitus ei esitä metsähakkeen tuen nostoa vielä ensi vuodelle vaan vasta vuodelle 2016 ja silloinkin 1,9 €/MWh. Mikäli jo ensivuonna olisi palattu vuoden 2012 tasolle, olisi sillä luotu tuhansia uusia työpaikkoja.

Metsätalouden sukupolvenvaihdosten edistäminenkin on ollut viime viikkoina keskusteluissa. Sitä tulee jatkaa, jotta metsätaloutemme pariin saadaan uusia yrittäjiä ja puuta liikkeelle, ehdotettu myyntipakko ei kuitenkaan ole ratkaisu siihen, olosuhteet ja tilanteet kullakin tilalla ovat niin erilaiset.

<< Takaisin edelliselle sivulle