Blogi

Biotalous tarvitsee ammattitaitoisia tekijöitä

Antti Rantakangas kansanedustaja (kesk), Pohjanmaan koneyrittäjien vuosikokouksessa Kalajoella 18.3.2017

Biotalous tarvitsee ammattitaitoisia tekijöitä

Kansanedustaja Antti Rantakankaan (kesk) mukaan biotalous on yksi hallituksen kärkihanke, josta odotetaan kymmenen vuoden kuluessa jopa 100 000 uuta työpaikkaa. Tämä tuo hyvin merkittävästi työtä maakuntiin. Tavoitteena on lisätä puun käyttöä 15 milj kuutiota ja nostaa se 80 milj. kuutioon. Tämä olisi noin 80 prosenttia metsiemme vuotuisesta kasvusta. Vastaavasti maataloustuotteiden vientiin on asetettu kovia tavoitteita, jotka parantaisivat Suomen vaihtotasetta. Viime aikana on saatu muutamia hyviä uutisia, sianlihanvienti Kiinaan avautuu samoin broilerin vienti Japaniin. Myös Valio on kertonut parantuneista vientinäkymistä. Pakotepolitiikalle Venäjän kanssa ei valitettavasti näytä löytyvän nopeita ratkaisuja.

Rantakangas kertoi saaneensa viime aikoina runsaasti palautetta ammatillisen koulutuksen leikkauksista. Joiden taustalla on tavoite hillitä valtion nopeaa velkaantumista ja edellisen hallituksen kyvyttömyys uudistaa ammatillista koulutusta. Nyt on toteutettava koulutusreformi, mikä siirtää oppimista yrityksiin ja antaa opiskelijoille henkilökohtaisen oppimispolun. Koneyrittäjien kannalta tämä ei ole ongelmatonta. Kyseessä on pienyrittäjät, joilla ei ole resursseja juurikaan erilliseen ohjaus toimintaan.

Rantakangas kiinnitti Kalajoella huomion maatalous-, metsäalan sekä logistiikan ja maarakennuksen opetuksen saamiin valtionosuuksiin. Kyseessä on isoja investointeja vaativat opetusalat. Konekannan ajanmukaisuus on edellytys laadukkaalle opetukselle. Ministeriön tulisi tiedostaa tämä oppilaskohtaisesta rahoituksesta päätettäessä.

Rantakangas muistutti, että biotalouden tavoitteet raaka-ainehankinnassa eivät toteudu, ellei koneketjussa ole ammattitaitoisia työntekijöitä. Eduskunnan tulee vahvasti ottaa kantaa siihen, kun ammatillisen koulutuksen reformi tulee lähiaikoina sen käsittelyyn.

<< Takaisin edelliselle sivulle