Blogi

Budjettiriihestä tärkeitä päätöksiä

Budjettiriihestä tärkeitä päätöksiä

Kolumni Kaleva -lehdessä 23.8.2017

Syksyllä väännetään taas kättä talouslinjasta. Hallitus on onnistunut kääntämään talouden kasvuun. Vihervasemmiston esitykset elvyttämisestä ovat vastuuttomia. Valtio ottaa tänäkin vuonna uutta velkaa 5 miljardia euroa hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen, säästöistä huolimatta. Jo yhden prosentin koron nousu merkitsisi yli miljardin lisämenoja, ja siten säästötarpeita budjettiin. Velkaantumisen pysäyttäminen on parasta tulevaisuuspolitiikkaa nuorten ja lasten kannalta.

Liikenneverkostoon tehtävät investoinnit ovat perusteltuja. Pohjoisen liikenneverkkoon panostetaan mm. VT4:n investoinnilla ja Oulun syväsataman rahoituksella. Nämä LUOVAT EDELLYTYKSIÄ työpaikkojen kasvulle myös pohjoiseen. Budjettiriihessä tarvitaan päätös pitkään vireillä olleesta Hailuodon kiinteästä tieyhteydestä. Liikenneviraston laskelmat osoittavat investoinnin hyvin kannattavaksi. Nykyiset lautat tulevat joka tapauksessa uusintaikään lähivuosina. Tienpidon rahoitusta on lisätty, mutta vielä ON LÖYDETTÄVÄ uusia rahoitusvaihtoehtoja erityisesti isoihin investointeihin. Tämä jättäisi liikkumavaraa myös sorateiden kunnostamiseen, me edustajat saamme eniten palautetta juuri huonokuntoisista teistä.

Budjettiriihen muita tärkeitä päätöksiä olisivat alimman takuueläkkeen korottaminen 40-50 euroa kuukaudessa. Turvallisuutemme vaatii myös lisärahoitusta mm. Turun järkyttävä tapahtuma avatkoon silmät. Poliisien valtuuksia tulee lisätä muiden maiden tasolle - nyt ei pidä olla liian naivi. Myös valtiovarainministeriön leikkaama 5 miljoonan kuljetustuki pitää palauttaa budjettiin. Tämä on tärkeää pohjoisen PK- yritysten toimintaedellytyksille. Työmatkakulujen vähennysoikeuksiin tarvitaan parannuksia, sillä jo nyt on vaikeuksia saada avoimiin työpaikkoihin työntekijöitä. Suurimpana syynä työmatkakustannukset. Ensi vaalikauden isoin uudistus liittyy verotuksen ja sosiaaliturvan kannustavuuteen. Ne jotka vaativat verotuksen kiristämistä unohtavat, että meillä on OECD:n neljänneksi korkein kokonaisveroaste.

Biotalouden isoja investointipäätöksiä odotetaan. Kemin ja Kemijärven tehtaat olisivat tärkeitä koko Suomelle. Tämän johdosta metsien hiilinieluvääntö on Suomen keskeisin yksittäinen edunvalvonta-asia EU:ssa. On surullista, että osa europarlamentaarikoista toimii Suomen edun vastaisesti.
Maatalouden kannattavuustilanne on edelleen vaikea. Siksi pitää tehdä töitä markkinahintojen kasvattamiseksi. Elintarvikeviennissä on paljon mahdollisuuksia, mm. vienti Kiinaan on jo avautunut. Uuden ohjelmakauden keskeisin tavoite tulee olla tukien kohdentaminen aktiiviviljelijöille -siis ruoan tuottajille.

<< Takaisin edelliselle sivulle