Blogi

Eduskunnan syyskausi käyntiin

Eduskunnan syyskausi käyntiin

Kolumni Pyhäjokiseutu-lehdessä 4.9.2019

Eduskunta aloitti syyskauden eilen tiistaina. Odotettavissa on jälleen tärkeä syyskausi. Oppositio haastanee hallitusta tapansa mukaan. Toivottavasti oppositio esittäisi myös uskottavia vaihtoehtoja. ”väärin sammutettu ja oikeansuuntaisia mutta riittämättömiä esityksiä”. Vastustaa ja valittaa on helppoa, mutta toteuttamiskelpoisen vaihtoehdon esittäminen tiukkojen talouden raamien sisälle on toinen juttu.

Suomelle tärkeitä asioita pohjustetaan vuoden loppuun kestävällä Eu:n puheenjohtajakaudellamme. Tuleva maatalouspolitiikan ja aluepolitiikan ohjelmakausi 2021-2027 on maallemme erityisen tärkeä. Maatalouden vaikea kannattavuus huolettaa edelleen. Onneksi hyvät puintikelit pienentävät kuivauskustannuksia, toisaalta paikoin isännät ovat kertoneet kuivuudesta huolimatta hyvistä sadoista. Syyskuun alusta aloitti virassaan elintarvikevaltuutettu. Toivottavasti hänen mukaantulo johtaa tasaisempaan tulonjakoon, missä myös alkutuottaja saa riittävän osan.

Maataloustuet pitäisi suunnata todellisille ruoantuottajille - ei näennäisviljelyyn, Eu:n tilanne muuttuu, koska iso nettomaksaja Britannia on eroamassa Eu:sta. Aluepolitiikassa maan sisäinen kilpailu myös kovenee. Etelän ”vapaavuorelaiset” yrittävät nyhtää nämäkin eurot metropolialueelle. Suomen liittyessä Eu:n jäseneksi tunnustettiin perussopimusta myöten Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asuttujen alueiden erityiset syyt maksettavalle tuelle ja näin on toimittu koko jäsenyyden ajan. Aluepolitiikasta vastaava ministeri on elinkeinoministeri Katri Kulmuni, joka pitää pohjoisen puolta.

Suomen kilpailukyky saatiin kuntoon edellisellä kaudella. Samaa vastuullista asioiden hoitoa pitää jatkaa. Syksyn tärkein kysymys liittyy työmarkkinaratkaisuun. Maailmalla on paljon epävarmuustekijöitä mm. USA; n ja Kiinan kauppasota. Saksan hiipuva talouskehitys ja Brexit. Työmarkkinaratkaisun pitäisi tukea kilpailukykyä ja yrittäjyyttä. Hallitus on tuloveropäätöksillä luvannut tukea pieni- ja keskituloisten ostovoimaa.

Ensi lauantaina Kouvolassa valitaan Keskustan uusi puheenjohtaja. Katri Kulmunilla on parhaat edellytykset aikaansaada puolueelle uusi alku ja nousu. Tätä mahdollisuutta ei pidä hukata. Pohjois-
Pohjanmaa voi ratkaista tämän runsaalla osallistumisella. Vain lasketut äänet ratkaisevat.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle