Blogi

Eduskunnassa odotetaan isoja ratkaisuja syksyllä

Eduskunnassa odotetaan isoja ratkaisuja syksyllä

Kansanedustaja -kolumni, julkaistu Keskipohjanmaa -lehdessä 2.8.2016

Eduskunnasta on meneillään kesätauko, mutta se ei merkitse luppoaikaa edustajille. Jokainen tietää maakunnassa, että jos vaalien välissä ei ole äänestäjien tavoitettavissa seuraavaa valtakirjaa on vaikea saada. Pelkkä markkinapatsastelu ei riitä ainakaan kovin moneksi kaudeksi. Eduskunta saa poikkeuksellisen monta isoa asiaa työpöydälle syyskauden alussa. Eniten julkisuudessa ovat olleet sote-uudistus ja maakuntaitsehallinto merkitsevät kansalisille todella paljon. Tavoitteisiin on ladattu paljon myönteistä. Sote-menojen kasvua halutaan rajata 0,9 prosenttiin vuodessa, mikä merkitsisi jopa 3 miljardin menosäästöjä kymmenen vuoden kuluessa. Huolta on kannettava erityisesti palveluverkon kattavuudesta. Isot keskukset käyttävät mielellään päätösvaltaa keskittämistä tukien. Siksi onkin tärkeää huolehtia palvelujen saatavuudesta ympäri maan. Maakuntaitsehallinto ja kuntien uusi painopiste tehtävissä merkitsevät elinvoiman vahvistamisen erityistä roolia jatkossa. Maakuntapäättäjiltä tarvitaankin laajemman kokonaisuuden hallintaa, ei pelkästään oman eikä kylän asian ajamista.

Toinen iso kysymys on maatalouden tulevaisuus. Tuottajahinnat ovat romahtaneet ja kulut ovat pääosin jatkaneet kasvamistaan. Monet investoineet tilat erityisesti ovat suurissa maksuvalmiusongelmissa. Hallituksella on nyt näytön paikka, miten maatalouden huolet hoidetaan, sillä ratkaisu ei synny pelkästään hyvällä tahdolla. Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen sai kolhun Metsähallitus nimitysasiassa. Tehtävää erittäin hyvin hoitaneen Esa Härmälän hyllyttäminen jätti pahoja säröjä keskustaryhmään. Budjettiriihessä maatalouden on saatava kunnon kriisipaketti, koska muuten elintarvikealaa uhkaa totaalinen omavaraisuuden menetys, joka merkitsee huomattavaa työttömyyttä.


Kolmas iso kysymys liittyy kasvuun ja työllisyyteen. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee uuta työllisyyspakettia. Siihen sopisi hyvin esimerkiksi Kollajan altaan rakentaminen. Siinä olisi kysymys tärkeästä energian säätövoimasta ja Pudasjärven tärkeästä piristysruiskeesta. Erilaisten biohankkeiden edistäminen kaipaa myös lisäpotkua. Kasvavat luonnonvarat tarjoavat todella paljon työtä ja hyvinvointia jatkossa.
Kesällä on paljon puhuttanut myös maahanmuutto ja sen kustannukset. Suomen kriteerien on oltava Eu- maiden tasoa, ei yhtään paremmat. Tämä on reaalipolitiikkaa. Valitettavasti vähän ylilyöntejäkin on kesän keskusteluissa tullut. Populismiin ei pidä nyt sortua, vaan asiat tulee käsitellä asiapohjalta.


Politiikan kannatusmittarien osalta on tapahtunut mielenkiintoinen käänne. Sdp porskutti koko ajan eteenpäin vielä hetki sitten, mutta nyt kasvu on taittunut. Tämä kertonee siitä, että pelkällä arvostelulla ei pysyvää kannatusta voi saada. Perussuomalaisten hallitusyhteistyöstä ei ole kuin hyvää sanottavaa, ulkoministeri Soini on pitänyt joukot hyvin koossa, vaikka kannatus on gallupeissa puolittunut. Samaa vastuunkantoa kuntapolitiikassa ei valitettavasti ole kaikkialla näkynyt. Tämä vastuuttomuus lienee yksi perussuomalaisten romahduksen syy. No sitä niittää mitä kylvää.


Hyvää kesän jatkoa!

<< Takaisin edelliselle sivulle