Blogi

Eduskuntatyön tilinpäätös myönteinen

Kirjoitin vielä viime viikolla Siikajokilaakso -lehden kolumnissa loppusuoralla olevasta istuntokaudesta. Vielä silloin näytti, että eduskunnalla olisi mahdollista käsitellä maakunta-soteuudistus vielä tällä kaudella. Tällä viikolla tarkentui, ettei ratkaisuun päästä ja eduskunnan aika on loppumassa kesken. Tämä on erittäin suuri pettymys, etenkin kansalaisten palveluiden saannin kannalta.

 

 

Eduskuntatyön tilinpäätös myönteinen

Kolumni Siikajokilaakso -lehdessä 28.2.2019

 

Nykyisen eduskunnan istunnot ovat loppusuoralla. Todella isona asiana on vielä maakunta- ja sotelaki -esitysten päätöskäsittely. Olen toiveikas, että kolmen vaalikauden aikana tehty valmistelu saadaan hyväksyttyä. Uudistus on ollut iso. Palvelutuotannolle tarvitaan laajemmat järjestäjän hartiat. Maakuntapohjalta tämä on luontevinta toteuttaa. Alueille on tärkeää jatkaa uudistuksen täytäntöönpanoa jo kevään aikana. Lähipalvelut tulee turvata lähellä asukkaita, huolehtia laadusta ja riittävästä henkilöstön määrästä. Surulliset esimerkit kertovat, ettei näin ole aina tällä hetkellä.

Isoin saavutus on ollut valtion talouden kuntoon saaminen. Olimme Kreikan kierteessä, velkaa otettiin 6 -7 miljardia euroa vuodessa ja työttömiä tuli yli 100 000. Nyt tilanne on käännetty. Uusia työpaikkoja on saatu mm. kasvaneen yrittäjyyden kautta 140 000, ja viime vuonna jo lyhennettiin velkaakin. Talouden liikkuvavara on käytettäviä ensikaudella pienituloisten aseman parantamiseen. Liikenneinvestointeja toteutettiin korjausvelkaa pienentäen, joita olivat tällä alueelta valtateiden korjaukset Siikajoella ja Rantsilassa sekä muita tiekohteita lisäksi Mankilassa, Kestilässä, Vaalassa ja Pyhännällä.

Metsätalouden näkymät ovat hyvät, edellyttäen, että kasvavia metsävaroja voidaan hyödyntää lisää ja varmistaa useat pohjoiseen suunnitellut uudet tehdashankkeet puun käyttöön. Maatalouden kannattavuus on vielä heikko. Selvitysmies Reijo Karhisen esitti useita keinoja kannattavuuden parantamiseksi, jotka tulevat keväällä hallitusneuvotteluissa ratkaistavaksi. Samoin uusi hallitus ottaa kantaa EU:n uuden rahoituskauteen vuoden sisällä. Molemmissa on sama tavoite, tuensaajien painopisteen tulee olla ruoan tuottajissa. Lähiruoan suosiminen kuluttajien valinnoissa ja julkisissa hankinnoissa ja selkeämmät pakkausmerkinnät kaupan hyllyillä ovat eräitä keinoja.

Maakuntauudistus tulisi siirtämään kuntien edunvalvonnan painopistettä elinvoiman vahvistamiseen. On ollut ilo seurata tästäkin lehdestä Siikajokilaakson kuntien myönteisiä asioita, Pyhännän teollisuudella menee hyvin, Siikalatvalla on uusi yhtenäinen ote kehittämiseen ja Siikajoella mm. aiemmat kouluinvestoinnit tuottavat tulosta. Oman kauden päätän hyvin mielin. Sain mm. tämän vuoden valtion talousarvioon kuusi aloitetta läpi, joiden ansiosta seudulle saatiin yhteensä 1,85 miljoonaa euroa eri hankkeisiin. Pidetään edelleen yhteyttä.

Antti Rantakangas, Pulkkilassa syntynyt kansanedustaja (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle