Blogi

Elinvoimaisuuden parantaminen kuntien ykkösasia

Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas Pyhännällä 20.11.2016

Elinvoimaisuuden parantaminen kuntien ykkösasia

Tuleva maakuntauudistus merkitsee kuntiin uutta painopistettä. Aikaisemmin sote-palveluiden turvaaminen on ollut valtuustojen ykköspuheenaihe, muta jatkossa kunnan elinvoiman lisääminen, yritystoiminnan edellytysten parantaminen, opetuksesta ja sivistystoimesta huolehtiminen ja hyvästä maankäytöstä ja kunnallistekniikasta huolehtiminen nousevat keskiöön.

Pieni Pyhännän kunta on toteuttanut tätä strategiaa jo vuosikymmenet. Yritystoiminnan ilmapiiri, kunnan edistämistoimet ja päätöksenteon yksituumaisuus ovat malliesimerkki muillekin Suomen kunnille, kansanedustaja Antti Rantakangas sanoi Keskustan Pyhännän paikallisyhdistyksen syyskokouksessa.

Tuleva sote-maakuntauudistus on valtava urakka paitsi lainsäädännöllisesti niin toiminnallisesti. Parhaillaan maakunnissa valmistellaan uudistuksen käytännön toteutusta ja hyvä niin, sillä vuoden 2019 alku tulee todella nopeasti. Rantakangas kiinnitti Pyhännällä huomion harvaan asuttujen maaseutualueiden palveluihin. Lähipalveluiden turvaaminen jokaisessa kunnassa ja liitoskunnissa myös kunnan osissa on varmistettava maakunnallisella yhteisellä päätöksellä. Tämä haastaa kaikki puolueet, mutta erityisesti Keskustan. Sote-maakuntauudistus tarvitaan, mutta tulevan rahoituksen ja maakunnallisen työnjaon pitää varmistaa, ettei tarpeetonta keskittämiskehitystä maakuntakeskuksiin jatketa. Tämä edellyttää erityistä kokonaisuuden näkemistä maakuntakeskusten päättäjiltä ja virkamiehiltä.

<< Takaisin edelliselle sivulle