Blogi

Eväitä uuden eduskunnan alkuun

Eväitä uuden eduskunnan alkuun

Kolumni Haapavesi -lehdessä 

Eduskuntavaaleissa oli muutoksen aika. Tässä suhteessa esitän nöyrimmät kiitokset äänestäjilleni ja tukijoilleni. Koska kokonaisäänimäärä laski jonkin verran, niin jokainen ääni oli tarpeen. Työ Haapaveden ja alueemme puolesta jatkuu. Suuria muutoksia tuli muutoinkin, koskaan aikaisemmin suurimman puolueen kannatus ei ole jäänyt alle 20 prosentin.

Vaalituloksen julkistettua, olimme vahvasti sitä mieltä, että Keskustan paikka on oppositiossa ja on vaalien voittajien asia yrittää ensin hallituksen muodostamista. Näimme kuitenkin, että hallituksen muodostaminen ilman Keskustaa ei olisi helppoa. Näinhän sittemmin kävikin.  Selvitimme ennen myönteistä vastausta laajasti Keskustan puoluehallituksen ja –valtuuston kantaa eduskuntaryhmän lisäksi. Selvä enemmistö tuki hallitusneuvotteluihin osallistumista.

Toimin Keskustan pääneuvottelijana Elinvoimainen Suomi ryhmässä. Se käsittelee kunta- asiat, aluepolitiikkaa, yrittäjyyttä ja elinkeinoelämän kehittämistä, mukaan lukien maatalous ja liikenne. Tavoitteenamme on löytää keinoja talouskasvun vauhdittamiseen ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen turvaamiseen. Talous muodostaa neuvotteluille isoimman haasteen. Rahaa olisi helppo jakaa kaikkiin hyviin kohteisiin, mutta velaksi elämistä ei voida jatkaa.

Myös kotikaupunkimme Haapavesi on sukeltanut pahemman kerran viime vuosia sekä henkisesti, että taloudellisesti. Tällä menolla olemme Ylivieskan tai Nivalan sivukylä 2 - 3 vuoden sisällä. Kunnalliseen päätöksentekoon ja johtamiseen on saatava ryhtiä. Asiat ovat vielä jota kuin omissa käsissä, mutta uusi alku tarvitaan. Toiseksi tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista, jossa kykenemme tekemään päätöksiä ja tuomaan meidän vahvuuksiamme esille. Olkoon Oulainen ja Nivala esimerkkeinä. Niissä kunnissa omaa pesää ei liata.

Tosiasioiden tunnustaminen on ensimmäinen lähtökohta. Kaikki Haapaveden -tyyppiset kunnat menettävät väestöä, eikä kehitys käänny kauniilla strategiapapereilla. Kaupungin menot on mitoitettava tuloihin. Meillä on jo nyt maakunnan korkeimmat kuntaverot, joten nostovaraa ei ole. Nyt tarvitaan isoja rakenteellisia ratkaisuja. Haapavetiset lapset tarvitsevat uuden, puhtaan ja nykyteknologialla varustetun koulun. Viime vuonna syntyvyys puolittui n. 50 tasolle. Jokainen vähänkin tosiasioita tunnustava tietää mitä se merkitsee kouluverkolle. Jos ajaudun naapurien syliin, uusia investointeja on turha odotella, edessä on vuosikymmen erilaisissa parakkitiloissa tapahtuva opetus. Pulkkila on tästä esimerkki, siellä naapurikylät eivät valtuustossa ole hyväksyneet investointia Pulkkilaan.

Ensi sunnuntaina on myös Eurovaalien vaalipäivä. Muistetaan äänestää niissäkin vaaleissa. Kaukaiselta tuntuva Eu vaikuttaa monien muiden asioiden lisäksi  paljon mahdollisuuksiimme maatalouden ja aluekehityksen rahoituksella.

Kevät on myös valmistumisen juhlaa. Onnea kaikille uusille ylioppilaille ja muille kouluista valmistuville.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.)

<< Takaisin edelliselle sivulle