Blogi

Hallituksen 1-vuotissynttärit

Hallituksen 1-vuotissynttärit

Rantakangas Keskipohjanmaa -lehden kolumnissa 29.5.2016

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus täyttää tänään vuoden. Paljon on tapahtunut ja tehty vuoden aikana. Suurin yllätys liittyi räjähtäneeseen pakolaisvirtaan, sillä viime vuonna Suomeen tuli noin 35 000 pakolaista, joista kolmannekselle myönnettäneen turvapaikka. Turvapaikanhakijat ovat valtaosin nuoria, heidän mediaani-ikä on 23 vuotta. Suuri haaste liittyy kokoutumiseen, eli kuinka hyvin he mukautuvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja töihin. Tällöin he voivat olla rakentamassa uutta kotimaataan niin kuin kantasuomalaisetkin.

Lähi viikkoina ratkeaa, syntyykö riittävän kattava kilpailukykysopimus työmarkkinoilla. Toivottavasti syntyy, sillä toinen vaihtoehto olisi kaikille huonompi. Pienillä joustoilla voisimme parantaa hintakilpailukykyä ja saada tuotteitamme kaupaksi maailmalla. Toinen talouden tasapainottamisen keino on menojen sopeuttaminen. Tämän vuoden budjetissa joka kymmenes euro yhteensä 5,5 miljardia joudutaan lainaamaan, jotta peruspalvelut ja -turvallisuus voidaan rahoittaa.

Kolmas kokonaisuus liittyy isoihin rakenteellisiin uudistuksiin, joista mittavin on sote- ja maakuntaitsehallintouudistus. Tavoitteena on turvata palvelut nykyistä tehokkaammin koko maassa. Tavoitteena on laskea kustannusten nousua 3 miljardilla eurolla alas kymmenen vuoden kuluessa ja samalla kasvuprosentti 0,9 prosenttiin ennustetun 2,4 sijaan. Sote-uudistusta on käsitelty jo vuosikausia, viimekaudellakin meni ”vatuloinniksi” ja kaikki jäi auki. Nyt peruslinjat on sovittuna hallituksessa ja lakiluonnokset lähtevät kesällä lausunnolle. Uusi järjestelmä tulee maakuntavaaleineen voimaan vuoden 2019 alusta.

Isoja uudistuksia ja hankkeita ovat myös mm. biotalouden kehittäminen. Yhtenä tavoitteena on mm puun käytön lisääminen 15 milj. kuutiolla vuodessa. Tähän sopii huonosti Kemera-tuen hakukielto, siihen tulee löytää ratkaisu budjettiriihessä. Kyse on rahasta, joka tulee valtion budjettiin takaisin moninkertaisesti toimeliaisuuden ja metsäpääoman kasvun myötä. Maatalouden tilanne on vaikea. Uusi kasvukausi luo aina viljelijöille myönteisiä odotuksia.  Toivon mukaan saamme tänä vuonna hyvän kasvukauden ja sadon. Maatalous tarvitsee oman kriisipaketin, investoineita tiloja ei saa nyt päästää vararikkoon ja vaikean ajan yli on löydettävä ratkaisu. Lisärahoitusta tulee löytää akuuttiin kannattavuusongelmaan. Valitettavasti sitä ei saatu kevään lisäbudjettiin. Ministeri Tiilikainen esitti oikeutetusti lisärahaa, mutta tuleva Kokoomuksen puoluekokous vaikutti lisäbudjettiratkaisuun. Maahanmuuton kuluihin verrattuna jopa kymmenyksellä saataisiin myönteisiä tuloksia. Hallituksella on nyt näytön paikka.

Sipilän hallitus on tehnyt paljon hyvää, mutta tulokset tulevat vasta vuosien päästä. Isänmaallinen tehtävä on velkaantumisen pysäyttäminen ja uusien työpaikkojen saaminen. Niiden eteen on uskallettava tehdä koviakin päätöksiä.

Onnittelut uusille ylioppilaille ja muille ammattiin valmistuneille. Osaamispääoman kasvattaminen kannattaa aina.

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle