Blogi

Hallitus onnistui talous- ja työllisyystavoitteissa

Hallitus onnistui talous- ja työllisyystavoitteissa
- soten kaatuminen pettymys

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) teki miehekkään ratkaisun pyytäessään hallitukselleen eron.
Se oli hänen henkilökohtainen vastuunotto soten kaatumisesta. Asiaa pohdittiin edellisenä iltana Kesärannassa. maakunta- ja sote-paketin kaatuminen oli iso pettymys. Kolmen hallituksen aikana valmisteltu uudistus olisi tarvittu viimeistään nyt. Uudelta hallitukselta menee ministeri Saaarikon arvion mukaan 2-4 vuotta uuden uudistuksen tekemiseen.

Mihin sote sitten kaatui? Taustalla on perustuslain näkökulmasta valinnanvapaus. Ilman sitä uudistus olisi saatu maaliin jo aikoja sitten. Tämä oli kuitenkin Kokoomukselle kynnyskysymys. Keskustan ajamat maakunnan ja suora vaali olivat puolestaan meidän reunaehdot uudistukseen. Toinen tekijä oli opposition viivytystaistelu kuukausien ajan. Tämä johti siihen, että Eduskunnan asioiden käsittelyn pelisääntöjä varmasti uudistetaan.

Mihin kaikki sitten johtaa. Pienten kuntien kannalta lopputulos oli onneton. Voin veikata, että maakuntapohjalta tapahtuneesta sote- valmistelusta siirryttäneen keskuskaupunkien johdolla tapahtuvaan valmisteluun. Tämä takuuvarmasti keskittää palveluita. Tulee varmasti lisää palveluiden ulkoistuksia, juuri niitä yritysten hoitamia palveluita, joita vasemmisto-oppositio on kauhistellut. Tällä kuitenkin joudutaan menemään eteenpäin.

Keskustajohtoinen Sipilän hallituksen ansioita talouden suunta kääntyi paremmaksi. Uudella hallituksella on nyt enemmän mahdollisuuksia parantaa pienituloisten asemaa. Ilman meidän raskaita päätöksiä tähän ei olisi varaa. Nyt jollaisella kannattavalla on tärkeät viikot edessä. Jokainen ääni on tärkeä. Tarvitaan vahvaa kokemusta ja laajoja verkostoja, niille on varmasti käyttöä Pohjoisen puolustamisessa.

Tehdään positiivisella mielellä vaalityötä vaali-iltaan asti ja nujerretaan gallupit.

Antti Rantakangas

<< Takaisin edelliselle sivulle