Blogi

Hallitus uudistaa historiallisesti

Hallitus uudistaa historiallisesti

Kolumin, joka on julkaistu Haapavesi-lehdessä 10.8.2016

Pääministeri Juha Sipilän hallitus uudistaa Suomea historiallisella tavalla. Tämä onkin ainoa vaihtoehto, mikäli aiomme saada Suomen kuntoon. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen talouden alamäki, valtion velkaantuminen ja työttömyyden kasvu ovat jatkuneet historiallisen pitkään. Ilman säästöpäätöksiä Suomen talous olisi syventynyt entisestään ja taloustilanne olisi merkinnyt Suomelle Kreikan tietä. Tämä on pakko muistuttaa, koska vieläkin kysytään miksi valtion menojen kasvua on pitänyt hillitä menosäästöillä.

Toinen tekijä liittyy Suomen kilpailukykyyn, joka rapautui vuosien saatossa liian korkean kustannuskehityksen seurauksena. Työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen sopima Kilpailukykysopimus on historiallinen. Ensimmäistä kertaa meillä toteutetaan sisäinen devalvaatio eli kustannustason alentaminen. Hallitus tukee tätä ratkaisua veronalennuksin ja luopumalla uusista menoleikkauksista.

Ulkoiset tekijät kuten Euroopan talouskriisi, Lähi-idän maahanmuuttovirtaus, Ukrainan kriisi ja viimeksi Britannian Eu-eroon tähtäävä kansanäänestyksen tulos ovat vaikeuttaneet merkittävästi hallituksen toimintaedellytyksiä. Tätä oppositio muistaa valitettavan harvoin. Hallituksen työskentelyhenki on hyvä ja johtajien yhteistyö toimii. Luotan, että tuloksia syntyy.

Valtion menosäästöjen ja kilpailukykypaketin lisäksi toteutetaan isoja rakenteellisia uudistuksia, joista sote-maakunta itsehallintouudistus on merkittävin. Syksyn aikana pelisäännöt hiotaan ja uudistus tulee voimaan vuoden 2019 alusta. Viidellä kärkihankkeella uudistetaan yhteiskunnasta entistä sujuvampi, yhteiskunnan perusta säilyttäen. Tässä julkisten palvelujen sähköistämisellä tavoitellaan tietotekniikan hyötyjen lisäämistä. ja henkilökohtaisen palvelun kohdentamista heille, joille tietotekniikka on vieraampaa.

Kilpailukykyhankkeen tavoitteena ovat työllistämisen esteiden purkaminen. Osaaminen ja koulutus -hankkeessa uudistetaan toisen asteen ammatillista koulutusta ja nopeutetaan siirtymistä työelämään. Hyvinvointi ja terveys -hankkeessa panostetaan ikäihmisten kotihoitoon ja omaishoitoon sekä kehitetään lapsi ja perhepalveluita.  Biotalous ja puhtaat ratkaisut tähtää uusien metsätuotteiden kehittämiseen. Ruoantuotannossa tavoitellaan kauppataseen parantamista puolella miljardilla.

Näihin kärkihankkeisiin käytetään lähivuosina miljardi euroa. Tämä on uutta ajattelua hallitukselta, vaikka joudutaan leikkaamaan menoja, niin samalla panostetaan rahaa uudistuksiin. Yhdessä liikenneverkoston kunnostamisen kanssa näihin käytetään 1,6 miljardia euroa lähivuosina. Jokainen kärkihanke tavoittelee konkreettisia tuloksia, jotka vahvistaisivat talouskasvua ja hyvinvointia.

Olemme saaneet viettää jälleen runsaiden kotiseututapahtumien kesän, joka vielä jatkuu.
Kotiseututyö on tärkeää, se perustuu pitkälle vapaaehtoisuuteen. Erilaiset järjestöt tekevät muutoinkin arvokasta työtä. Kolmannen sektorin merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa, kun kuntien rooli muuttuu maakunta itsehallinnon myötä. Kunnat voivat tukea ja niin tekevätkin tätä pienillä panoksilla. Ne tulevat varmasti takaisin moninkertaisesti erilaisena elävyytenä ja elinvoimana. Muutoinkin erilaisten järjestöjen vastuunkantajia tulee arvostaa, samoin kuntapäättäjiä. Tänä aikana some-maailma ja monet muut aktiviteetit vievät ison osan ajasta.

Hatun nosto niille, jotka käyttävät omaa aikaa yhteisen hyväksi. Puolen vuoden päästä käymme jälleen kunnallisvaalien aikaa, kannustan sinua pohtimaan sitä, olitko kiinnostunut valtuustoehdokkuudesta, monelta kuntalaiselta tätä tullaan todennäköisesti syksyn aikana kysymään.

Aktiivista loppukesää kaikille lukijoille.

<< Takaisin edelliselle sivulle