Blogi

Hallitus uudistaa yhteiskuntaa

Hallitus uudistaa yhteiskuntaa

Kansanedustaja -kolumni, julkaistu Kaleva-lehdessä 10.8.2016

Juha Sipilän hallitus joutuu työskentelemään aivan poikkeuksellisten ulkoisten paineiden keskellä. Jo useita vuosia kestänyt finanssikriisi jatkuu, Lähi-Idän pakolaistulva ei ole ratkennut, Venäjä-pakotteet ja vastapakotteet haittaavat suomalaista vientiä ja viimeisimpänä Britannian EU-eroäänestyksen luoma epävarmuus. Näiden lisäksi tekemistä riittää, sillä työlistalla on jo vuosia jatkunut valtion velkaantuminen, heikko kustannuskilpailukyky ja siitä seurannut työttömyyden kasvu.

Hallituksella on monta välinettä kasvun ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Oli hieno asia, että työmarkkinaosapuolet sopivat kilpailukykysopimuksesta. Rakenteellisilla uudistuksilla tähdätään pitkälle tulevaisuuteen. Sote-maakuntauudistus on historiallinen. Samalla maakuntien itsenäisyyttä vahvistetaan
ja sote-palvelut järjestetään laajoilla hartioilla.

Liikennepolitiikassa on tulossa iso suunnanmuutos. Tiestön ja rautateiden korjausvelkaa on lähes 2,5 miljardia euroa. Hallitus kuroo sitä kiinni miljardilla, Oulun seutu saa osansa VT4:n mittavalla kehittämishankkeella.
Osansa saavat jatkossa myös yksityistiet. Suunnanmuutos näkyy myönteisesti koko maassa.

Viidellä kärkihankkeella uudistetaan yhteiskunnasta entistä sujuvampi, yhteiskunnan perusta säilyttäen. Tässä julkisten palvelujen sähköistämisellä tavoitellaan tietotekniikan hyötyjen lisäämistä ja henkilökohtaisen
palvelun kohdentamista heille, joille tietotekniikka on vieraampaa. Kilpailukykyhankkeen tavoitteena ovat työllistämisen esteiden purkaminen.

Osaaminen ja koulutus -hankkeessa uudistetaan toisen asteen ammatillista koulutusta ja nopeutetaan siirtymistä työelämään. Hyvinvointi ja terveys -hankkeessa panostetaan ikäihmisten kotihoitoon ja omaishoitoon sekä kehitetään lapsi ja perhepalveluita.

Biotalous ja puhtaat ratkaisut tähtäävät uusien metsätuotteiden kehittämiseen. Kemin biotehdas olisi tästä hyvä esimerkki. Ruoantuotannossa tavoitellaan kauppataseen parantamista puolella miljardilla.

Näihin kärkihankkeisiin käytetään lähivuosina miljardi euroa. Tämä on uutta ajattelua hallitukselta, vaikka joudutaan leikkaamaan menoja, niin samalla panostetaan rahaa uudistuksiin.

Elokuun lopun budjettiriihessä haetaan uusia työllistämiskeinoja muun muassa veropolitiikan kautta. Pöydällä on keskustan esitys investointivarauksesta, jolla yritysten omaa pääomaa vahvistettaisiin ja tulevia investointi- ja työllistämismahdollisuuksia parannettaisiin. Maatalouden kannattavuuskriisiin haetaan työvälineitä muun muassa investoineiden tilojen osalle. Orastavaa
myönteistä kehitystä taloudessa on jo nähtävissä – se ruokkii itseään, ja hyvä niin.

Hyvää loppukesää ja positiivisuutta!
Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Haapavedeltä.

<< Takaisin edelliselle sivulle