Blogi

Hoivapalveluja parannettava

Hoivapalveluja parannettava

Kolumni  Pyhäjokiseutu -lehdessä 6.2.2019

Ikäihmisten hoivapalveluita tulee parantaa. Esperi Care Oy:n tapaus osoitti, kuinka palveluita laiminlyödään tietoisesti alimitoittamalla henkilöstömäärä. Tarkastuksissa on havaittu puutteita myös muissa yhtiöissä ja julkisella sektorilla. Vallalla on myös ilmiö, että voittoja rahastetaan yhtiön johdolle ja omistajille. Kansainväliset yhtiöt käytännössä kiertävät Suomen verot lainajärjestelyjensä kautta.

Hoitajamitoituksen määrä oli myös edellisen, Jyrki Kataisen hallituksen käsittelyssä. Silloinen hallitus ei esittänyt vanhuspalvelulakiin hoitajamitoitusta, vaan päätyi suositukseen 0,5 hoitajasta potilasta kohti. Nyttemmin silloiset hallituspuolueet sdp, vasemmisto, vihreät ja rkp vaativat kyllä mitoitusta. Keskusta linjasi omaksi tavoitteeksi nostaa hoitajamäärä 0,7 henkilöön ja kirjaamalla tämä lakiin. Alan yritykset ovat neuvotelleet tilanteesta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon johdolla ja ovat päätyneet yhteiseen 25 kohdan sitoumukseen. Minkä mukaan hoitoalalle palautetaan soveltuvuuskokeet, valvontaan lisätään resursseja, työsopimuksiin kirjataan rohkaisu ilmoittaa epäkohdista, haamuhoitajailmiö kytketään pois. Sanktioita lisätään varmasti laiminlyönneistä jatkossa. Laatukriteerit tulee asettaa ja kilpailutuksessa huomioida kaikki yksityiskohdat. Palvelutarpeen kasvaessa tarvitaan riittävästi koulutuspaikkoja ja alan kiinnostavuutta tulee lisätä.

Alalla toimii varmasti paljon asiansa hyvin hoitavia ja moitteettomia yrityksiä ja yksiköitä. Asiansa hyvin hoitavia ei pidä missään nimessä syyllistää. Uudet linjaukset hoivapalveluihin realisoituvat tämän kevään aikana. Jatkossakin tarvitaan varmasti yksityisiä palveluita täydentämään julkista palvelutuotantoa. Tulevaisuudessa Maakunnilla on enemmän osaamista ja valvontamahdollisuuksia, mitä useilla sadoilla kunnilla on. Tällaisia laiminlyönti esimerkkejä ei tarvita enää yhtään lisää.

Kirjoitin taannoin uudesta innovaatiosta, jolla käynnistettäisiin kolmen vuoden kokeilu Oulaskankaan ja Raahen leikkaustoimintojen turvaamiseksi. Esitin tilojen ja laitteiden käytön tehostamista iltaisin ja viikonloppuisin yksittäisten lääkäriyrittäjien toimesta. Eräät poliitikot tietoisesti ymmärsivät väärin aloitteeni. Se on valitettavan yleistä ja samalla vastenmielistä.

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk.) Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle