Blogi

Huolenpitoa huomisen palveluista

Huolenpitoa huomisen palveluista

Kolumni Haapavesi-lehdessä 8.2.2017:

Suomen talouden näkymät paranevat. Viimeksi OP-ryhmä esitti uudet talouskasvuarviot, joiden mukaan BKT kasvaisi tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia, ja työllisyystilanne on parantunut vuoden takaisesta. Saman myönteisen arvion voi tehdä seuraamalla muita talousuutisia. Metallialan yrityksillä tilauskirjat ovat parantuneet vuosiksi eteenpäin, rakentaminen on piristynyt ja kansalaisten luottamus omaan talouteen kohentunut. Biolaitoksia suunnitellaan eri puolille maata.

Haapavedellä on kaksi tärkeää hanketta vireillä: Vapon aktiivihiilihanke, josta päätös saadaan elokuussa ja Kanteleen Voiman ympäristönvaikutus-prosessissa oleva biotehdashanke. Molempia edistetään paikallisesti ja valtakunnan yhteyksien kautta. Valtio velkaantuu edelleen nopeasti. Tämän vuoden valtion talousarvio on 55 miljardia, joka sisältää 5,9 miljardia uutta velkaa. Kokonaisvelka nousee vuoden lopussa 110 miljardiin, mikä on 60 prosenttia BKT:sta.

Hallituksen toimet ovat kolmenlaisia. Menosäästöjä on tehty 4 miljardin edestä, kilpailukykysopimuksella parannetaan kustannuskilpailukykyä, ostovoimaa turvattiin 450 miljoonan veronkevennyksillä. Isoilla uudistuksilla, kuten sote-maakunta-uudistuksella haetaan ratkaisuja palvelujen turvaamiseen ja kustannuskehityksen hillintään seuraavan 10 vuoden aikana kolmella miljardilla. Erilaisilla kärkihankkeilla haetaan uutta talouskasvua, yrittäjyyttä ja uusia työpaikkoja kahden seuraavan vuoden aikana. Niihin panostetaan 1,6 miljardia euroa.
Liikenneverkon kunnostukseen käytetään noin miljardi korjausvelan kuromiseen, myös yksityistiet saavat osansa. Muilla kärkihankkeilla kuten biotalous, yrittäjyys, osaaminen ja byrokratian purkaminen haetaan konkreettisia investointeja ja niiden esteiden purkamista sekä yritysten kustannusten vähentämistä.

Edellä mainitut asiat ovat huolenpitoa huomisen palveluiden turvaamisesta. Kestävä talous ja työllisyyden parantaminen ovat edellytys perusturvan rahoittamiseen. Tästä on kysymys myös sote-uudistuksessa. Palvelut järjestetään siksi maakunnallisesti, jotta niitä voidaan tarjota kestävästi myös tulevina vuosikymmeninä.

Kuntiin jää  edelleen sivistys-, elinvoima- ja tekniset palvelut. Niitä arjen palveluja, jotka tulee saada läheltä kotia ympäri maan. Tulevaisuudessa kunnissa tiedetään paremmin, minkä verran rahaa on käytössä kunnan tehtäviin.

Haapaveden monet tärkeät viime vuosien investoinnit ovat hillinneet muuttoliikettä. Olemme valitettavasti jääneet yhteishenkisesti asioista päättävien, ei populismin hallitsevien naapurien jalkoihin. Valituskulttuurissa olemme maakunnan kakkonen heti Pyhäjärven jälkeen.
Tämä näkyy poismuuttavien määrässä molemmilla paikkakunnilla. Moni ihminen on kertonut muuttosuunnitelmista juuri tämän ”omaan jalkaa ampuvan” kulttuurin takia. Nämä ovat todella huolestuttavia viestejä. Toivottavasti parempaa on luvassa.

Kevään kuntavaaleissa tarvitaan yhteistyö- ja muutoskykyisiä valtuutettuja. Erityisesti näitä tarvitaan lasten ja nuorten kannalta tulevaisuuspäätöksissä, kouluinvestoinneissa. Ikäihmisten palvelut turvataan parhaiten elinvoimaisen kotikunnan toimesta.

Hyvää alkanutta itsenäisyyden 100 vuotta.

<< Takaisin edelliselle sivulle