Blogi

Hyvä talous edellytys hyvinvointipalveluiden toteutumiseen

Hyvä talous edellytys hyvinvointipalveluiden toteutumiseen

Kolumni Pyhäjokiseutu -lehdessä 6.3.2019

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on onnistunut tärkeimmässä tavoitteessaan eli Suomen talouden syöksykierteen katkaisemisessa. Suomessa oltiin tilanteessa, että oli syntynyt 100 000 uutta työtöntä ja velkaa otettiin 6-7 miljardia euroa vuodessa. Sipilän kaudella tilanne on saatu nostettua toiseksi. Uusia työpaikkoja on luotu koko Suomeen noin 140 000. Valtion velka nousi vuosi vuodelta, mutta viime vuonna tilanne oli toisin, valtion velkaa voitiin jo jopa lyhentää.

Suomi pääsi mukaan taloudelliseen kasvuun muita euromaita myöhemmin. Tarvittiin uskottava talouspolitiikan linja, joka rohkaisi yrityksiä investoimaan. Työmarkkinoiden kilpailukykyä parantaneet toimet auttoivat. Tasapainossa oleva talous on perusedellytys hyvinvoinnille. Tilanne ei ole syntynyt hetkessä eikä kivutta. Juuri tähän valtion heikkoon taloudellisen tilanteen vuoksi tarvittiin sopeutustoimia vaalikauden alussa, ei kansalaisten kiusaamisen vuoksi. Ellei näitä olisi tehty, valtion talous olisi paljon heikompi edelleen. Alueellisesta näkökulmasta on hyvä asia, että työpaikkoja on syntynyt alueellemme. Uudet työpaikat vaikuttavat oleellisesti alueemme elinvoiman ylläpitämisessä.

Suureen liikkumavaraan taloudessa ei ole mahdollisuuksia, mutta myönteisen työllisyyskehityksen ansiosta pienimpiä etuisuuksia on voitu jo parantaa. Tulevalla kaudella tätä pitää jatkaa ja lisää rahaa tarvitaan vielä koulutukseen ja tiestön kunnostamiseen nykyistä enemmän. Edellytys lupausten antamiselle on, että talouden perusta on kunnossa.

Politiikka on muuttunut viime aikoina paljon. Toimitaan liikaa mielikuvilla ja tosiasioiden painoarvo on vähentynyt. Sosiaalinen media tarjoaa liian helpon kanavan tahallisiin väärin ymmärryksiin ja ”valeuutisten” levittämiseen. Demokratiaan kuuluu erilaiset mielipiteet ja tarvittaessa äänestäminen ei tarkoituksellinen viivytystaistelu. Kansalaisten sanoma erilaisissa tilaisuuksissa on selvä, ”viekää sote-uudistus maaliin”. Tähän pyrkien eduskunta ottanee käyttöön lisää istuntopäiviä. Kyseessä on loppujenlopuksi kaikkien yhteinen etu saada sote-paketista myönteinen päätös ja alueilla päästään jatkamaan sote-uudistuksen täytäntöönpanoa. Tähän sote-uudistusta ei pidä pysäyttää, onhan valmistelua tehty jo yli 10 vuotta.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.), Haaavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle