Blogi

Hyvää palautetta kolmesta asiasta

Kolumni Haapavesi -lehdessä 8.8.2018

Hyvää palautetta kolmesta asiasta

Tälle kesälle on ollut ominaista ennätyspitkä hellekausi. Tämä on antanut upeat mahdollisuudet puhtaasta luonnosta nauttimista ja aurinkoa pitäville ihmisille. Kesän aikaan liittyy paljon myönteistä, lomakausi, aivan upea kesä. Toisaalta kuiva sään vuoksi mm. maatalouden satotasot jäävät alhaiseksi, pihanurmikot ovat kuivuneet ja myös luonnonmarjasadosta on tulossa heikohko.

Erilaisissa kesätapahtumissa, lenkkipoluilla ja kaupoissa olen tavannut paljon ihmisiä. Palaute on ollut poikkeuksellisen myönteinen. Ihmiset iloitsevat Suomen hyvästä tilanteesta. Talouden suunta on kääntynyt parempaan, työpaikkoja tulee lisää ja näkymät ovat myönteiset. Haapavedelläkin on nyt 100 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Keskustan tavoite ”Suomi Kuntoon” on toteutumassa. ABC:n kiertoliittymä rakentuu hyvää vauhtia ja siitä tulee paljon hyvää palautetta. Kaupungin rahoitusosuutta ei tarvittu lopulta lainkaan., vaikka ely-keskus yritti viimeiseen saakka vaatia kaupungin osuutta. Kiitos tästä liikenneministeri Anne Bernerille (kesk.)

Alueellamme iloitaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) tekemästä Oulaskankaan sairaanlan synnytystoiminnan poikkeusluvasta. Tämä on yhteinen voitto nuorille perheille, Oulaskankaan työntekijöille ja sillä on iso merkitys Haapavedelle ja koko Oulun eteläiselle alueelle. Sitä se on myös poliittiselle päätöksenteolle. Olin mukana mm. 9.5. ministerin johtamassa neuvottelussa sairaanhoitopiirin ja Oulaisten kaupungin johdon kanssa. Siinä sovittiin, millä ehdoilla synnytystoiminnan jatko turvataan Oulaskankaalla. Ministeriön oven ulkopuolellekaan ei näkynyt opposition ihmisiä. Haapaveden kaupunki on ollut aktiivinen asiassa jo vuosia. Johdollani kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisen kannanoton Oulaskankaan puolesta jo 2014.  Lähialueen kansanedustajat tekivät hyvää yhteistyötä ja ministeri Pirkko Mattila (sin.) oli hyvä yhteistyökumppani tässäkin asiassa.

Kaupungin tasapainottamisohjelman käsittelyä olen seurannut surullisin mielin. Kaikkien päättäjien pitäisi tiedostaa kaupungin taloudellinen tilanne ja sen johdosta menojen vähentäminen. Lehtitietojen mukaan tätä ei näytä olevan, päätöksestä on jopa valitettu. Väitän tätä suoraan kiusantekovalitukseksi. Mallia voi ottaa naapurikunnistamme, niissäkin on pitänyt vähentää menoja. Ne tekivät sen yksituumaisesti. Ei ollut yleisönosastokirjoituksia, ”some-räksytystä” tai valituksia. Asiat hoidettiin yksituumaisesti niiden vaatimalla tavalla politikoimatta. Ja eipä niitä korvaavia säästöesityksiäkään ole esitetty – ainakaan riittävässä laajuudessa.

Tasapainottamisen toimeenpanoon liittyy ensivaiheessa 750 000 euron riski. Haapavedelle on varaus ensi vuodelle liikuntahallin peruskorjaukseen. Kaupunginjohtajan pyynnöstä olen selvittänyt rahoituksen siirtämistä uuden koulukeskuksen liikuntatiloihin. Se on mahdollista, mutta siihen tarvitaan kaupungilta päätöksiä tämän vuoden aikana. Tehty ”kiusantekovalitus” voi merkitä tämän rahoituksen menetystä, kun ensi keväänä valittavan maan hallituksen asenteita pieniä maaseutukaupunkeja kohtaan ei vielä tiedetä. Vastuullista olisi nyt vetää valitus pois. Uuden koulun rakentamista ei ole syytä viivästyttää yhtään. Mikäli näin kävisi, merkitsisi se väestötappion kiihtymistä ja ammattitaitoisen opettajakunnan saannin vaikeutumista.

Mieleen tulee jäähallipäätös muutaman vuoden takaa. Sama valittajapohja oli liikkeellä silloinkin. Valituksella pyrittiin estämään uuden jäähallin rakentaminen. Vaikutin eduskunnassa siihen, että Haapaveden jäähallin hanke pääsi opetus- ja kulttuuriministeriön avustuslistalle ja sille myönnettiin 750 000 euron avustus. Tämä edellytti yhteistyötä siloisen ministeri Paavo Arhinmäen (vas.) ja kokoomuspolitikkojen kanssa.

Turvallista koulumatkaa opiskeluun koululaisille ja voimia opettajille ja muulle henkilöstölle tällä viikolla alkavalle kouluvuodelle.

Hyvää alkavaa syksyä ja tervetuloa tänään keskiviikko-iltana pidettävään eloiltaan Kylpyläsaareen, nähdään siellä.

<< Takaisin edelliselle sivulle