Blogi

Hyvinvointi syntyy vain työllä

Hyvinvointi syntyy vain työllä

Kolumni Kalajokilaakso -lehdessä 22.11.2017

Seuraavan vaalikauden aikana tarvitaan sosiaaliturvan uudistus. Nykyinen järjestelmä on muodostunut menneiden vuosikymmenten aikana. Sosiaaliturvaa on rakennettu lukuisilla yksittäisillä lakipäätöksillä, joilla on kohennettu erilaisia etuisuuksia. Perusturvan parantaminen on perustunut kansantalouden kasvuun ja siitä syntyneeseen ylijäämään. Kansantalouden koko eli BKT on tällä hetkellä vieläkin alempi, kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus sai monilla eri toimilla kasvun aikaan. Tälle vuodelle ennustetaan reilusti yli kolmen prosentin kasvua ja myös ensi vuonna talous kasvaa. Työn tekeminen pitäisi olla aina kannattavin vaihtoehto. Nyt järjestelmä ei aina toimi näin. Eri etuisuuksien ja karenssien kautta lyhytaikaista työtä ei ole kannattavaa ottaa vastaan. Uuden perusturvan tulisi parantaa minimietuisuuksia, mutta samalla kannustaa vastaanottamaan lyhytaikaistakin työtä. Tällä estettäisiin syrjäytymistä, koska työ on parasta sosiaaliturvaa.

Sain vierailla viime maanantaina Transtech Oy:n tehtaalla Kajaanin Otanmäessä ja Terrafame Oy:n kaivoksella Sotkamossa. Käynti oli hyvin rohkaiseva. Näillä yrityksillä tilauskirjat ovat täyttyneet hyvin. Palkkalistoilla on noin 500 omaa työntekijää ja 100 alihankkijoiden työntekijää. Lähivuosina palkataan vielä lisää metallimiehiä ja muita ammattilaisia. Transtechin kasvu perustuu VR:n tilauksiin ja Tampereen raitiotiehankkeen vaunutilauksiin. Lähivuosina mahdollisuus on jopa miljardin tilauskantaan.

Terrafame Oy:n vierailu osoitti, että Sipilän hallitus oli oikeassa myöntäessä uudelle Talvivaaran jälkeen perustetulle yhtiölle pääomaa. Päätöstä tehdessä vihervasemmisto esitti, että rahat laitettaisiin toiminnan alasajoon. Eduskuntakeskustelussa oikein ilkuttiin, ettei kaivoksen toimintaa saada kannattavaksi ja veronmaksajien piikki kasvaa. Nyt kerrotun mukaan yhtiö työllistää suoraan 1300 ihmistä, joista puolet alihankkijoita. Näistä 80 prosenttia Kainuusta. Välillisten vaikutuksen kanssa kyse on yhteensä 4500 työpaikasta. Näistä kertyy verotuloja yhteensä 140 milj. vuodessa. Yhtiön tulos ja kassavirta ovat voitollisia samoin tuotannon kasvutavoite toteutuu.

Molemmat yritysesimerkit osoittavat, ettei teollinen toiminta ole Suomessa ohi. Molempien yhtiöiden henkilöstön edustajat kertoivat hyvästä motivaatiosta ja työilmapiiristä. Johto kehui työntekijöiden ammattitaitoa-hyviä esimerkkejä nämäkin.

Omalla alueella on myös lukuisia esimerkkejä vireytyvästä elinkeinoelämän investointitoiminnasta. Tätä työtä pitää jatkaa, koska nämä kaikki varmistavat sen, että meillä on työn kautta jatkossakin hyvinvointia.

 

ANTTI RANTAKANGAS

Kansanedustaja, Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle