Blogi

Kansalaisten odotukset korkealla

Kansalaisten odotukset korkealla

Kolumni Keskipohjanmaa -lehdessä 7.1.2018

Vietämme tänä viikonloppuna loppiaisviikonloppua. Joulun aika päättyy ja aika kohti kevättä – valoisempia aikoja alkaa. Näin on myös taloudessa. Hiljattain julkaistiin kansalaiskyselyn tulokset, millaisia odotuksia ihmisillä on omasta ja maamme talouden näkymästä. Tulos oli kymmeneen vuoteen myönteisin. Ihmiset odottavat oman taloudellisen tilanteen kohenevan, samoin kuin valtionkin. Tämä on myönteistä luettavaa maan hallitukselle. Talouden syöksykierteen katkaiseminen on vaatinut kovia päätöksiä, erilaisia etuisuuksia on leikattu. Tulokset näkyvät vahvistuneena talouskasvuna ja parantuneena työllisyytenä. Hyvä yhteistyö työmarkkinoilla on tukenut kehitystä. Tämä on tapahtunut aikana, jolloin Sdp on ollut oppositiossa, mielenkiintoinen havainto.

Vuoden alusta tapahtui useita muutoksia verotuksessa ja muussa lainsäädännössä. Työn verotusta kevennetään 300 milj. euroa. Tämä merkitsee sitä, ettei kenenkään palkkavero kiristy valtion toimesta. Yleisradiovero poistuu 390 000 pienituloisimmalta kokonaan, jos verotettavien vuositulojen määrä alittaa 14 750 euroa. Takuueläke nousee kolmannen kerran, ja on nyt 15 euroa kuukaudessa. Uuden auton hankinta halpenee hieman vähäpäästöisten autojen autoveron alennuksen johdosta. Vanhojen autojen romutuspalkkio tuli voimaan määräaikaisena voimaan, päivähoitomaksut alenevat ja sisaralennus nousee 50 prosentilla. Jatkossa vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvien 18-19 vuotiaiden opiskelijoiden opintorahan määrään.

Byrokratian purku jatkuu, purkulistalla on jo yli 300 käytännön tointa säädösten sujuvoittamiseksi. Esimerkiksi aselupaa voi hakea poliisilta sähköisesti, jolloin henkilökohtaisen asioinnin tarve vähenee. Sujuvoittamisesta oli kysymys alkoholilain uudistuksessakin. Matkailuyrittäjien ja viinitilojen kannalta tulee toiminnallisia helpotuksia esimerkiksi tilamyynnin osalta. Valvonnassa painopistettä on siirretty yksityiskohtaisesta normituksesta yritysten omaan vastuuseen toimintansa järjestämisestä, eli omavalvontaan. Perussäännöt pysyvät kuitenkin ennallaan, alaikäisille ei saa alkoholia niin kaupoissa kuin ravintoloissakaan.  Yleinen huomio kiinnittyi kuitenkin valtaosin vain 0,8 alkoholiprosentin muutokseen kaupoissa myytävien alkoholijuomien osalta, mikä jatkossa on 5,5 %. Alkoholin käytön haitat ovat merkittäviä, ja niitä pitää ehkäistä monin eri tavoin. Siihen sisältyi myös 100 milj. euron korotus alkoholiveroon ja myös tupakkavero nousee. Ensimmäiset havainnot markkinoilta kertovat, että nelosoluen ja lonkeroiden hinnat ovat kaupoissa samaa luokka kuin Alkoissakin.

Työttömien aktivointimalli on saanut paljon kritiikkiä. Tavoite siinä on oikea, työn ja tekijöiden parempi kohtaaminen.  Se on totta, että maantieteelliset olosuhteet vaihtelevat paljon ja siksi asiaa tuleekin tarkastella tästä näkökulmasta, kun asia tulee vielä eduskunnan käsiteltäväksi kansalaisaloitteen myötä. Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen olikin oikeassa vaatiessaan tarvittaessa muutoksia lakiin, kun kokemuksia siitä on saatu. Paras lääke olisi yhteen sovittaa palkka ja sosiaaliturva niin, että toimeentulo mahdollistuisi myös pienipalkkaisissa epätyypillisissä työsuhteissa ja nykyistä vähemmällä byrokratialla ja päivärahan lyhyemmillä odotusajoilla. Ison uudistuksen valmistelut ovat käynnissä ja sen toteutus pitää saada seuraavaan hallitusohjelmaan.

Hyvää loppiaista, alkanutta vuotta Keskipohjanmaan lukijoille.

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk.)
Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle