Blogi

Katse eteenpäin

Kolumni Haapavesi-lehdessä 19.4.2017

Katse eteenpäin

Kuntavaalit ovat takana ja arki koittaa. Valtakunnallisesti vaaleissa kävi kuten niin monta kertaa aikaisemmin, hallituspuolueet menettivät kannatusta ja oppositio lisäsi. Valtakunnallisesti suurin muutos kohdistui Perussuomalaisiin, joiden kannatus lähes puolittui eduskuntavaaleihin nähden. Vastuunkannolla on hintansa. Nyt on syytä kääntää katse tulevaan. Hallituksella on ensi viikon alussa puoliväliriihi, jossa päätetään loppuvaalikauden uudet toimenpiteet. Erityisesti tarkoituksena on tuoda päätettäväksi uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi sekä yritystoiminnan edistämiseksi.

Maamme vaurastuu vain viennin, uuden yritystoiminnan ja investointien kautta. Tosi asia on, että uutta jaettavaa ei synny kuin työn kautta. Tällä hetkellä on aivan liian paljon ihmisiä, erityisesti nuoria vailla työtä. Työn vastaanottamista pitää kannustaa, samoin työssä liikkuvuutta ja etätyön mahdollisuuksia. Koti voi olla maaseudulla, kun työssäkäyntiä edistetään esimerkiksi verokeinoin. Sosiaaliturvan tulisi kannustaa aina ottamaan vastaan lyhytkin työtilaisuus. Nyt järjestelmä päinvastoin jopa rankaisee siitä. Tämä ei ole oikein.
Nykymaailmassa ei enää ole pysyviä työpaikkoja kuten ennen oli. Koulutusjärjestelmän joustavuuteen pitää panostaa. Vihreät ja Sdp onnistuivat vaalien alla luomaan mielikuvan, että vain nykyhallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta. Heiltä unohtui se, että edelliskauden lopulla molemmat puolueet olivat valmiita vielä suurempiin leikkauksiin ja Sdp vielä toukokuussa 2015.

Haapaveden tulevaisuuden ratkaisut tehdään alkavalla valtuustokaudella. Olisi toivottavaa saada aikaan Haapavesi-sopimus Oulun esimerkkiä noudattaen. Siinä kaikki valtuustoryhmät sitoutuisivat talouden tasapainottamiseen, kansankielellä menojen mitoittamiseen tulojen mukaan. Näin yksityistaloudessakin toimitaan. Tulevaisuusinvestointeja ei pidä unohtaa, niitä tarvitaan edelleen. Viime vuosina on tehty paljon investointeja mm. terveyskeskuksen remonttiin, uuteen päiväkotiin ja viimeisenä vanhusten hoitoon uuden yksityisen yksikön toimesta. Liikuntapaikat ovat kunnossa ja kulttuurikin saanut pienen siivun. Seuraavaksi olisi opetustilojen, uusien puhtaiden ja nykyteknologialla varustettujen tilojen vuoro. Tämä investointi pitäisi toteuttaa nimenomaan lapsia ja nuoria ajatellen vuosikymmeniksi eteenpäin. Pudasjärvi käyköön loistavana esimerkkinä. Hirsinen koulukampus on vienyt paikkakunnan jopa maailman kartalle.

Lämmin onnittelu kaikille valituille valtuutetuille ja muille ehdolla olleille. Itsensä altistaminen arvioitavaksi ehdolle asettumalla on aina kova juttu. Nyt pilkettä silmäkulmaan ja hymyssä suin eteenpäin. Kaikki ongelmat on tehty ratkaistaviksi. Toimeen on tartuttava kuitenkin välittömästi.

ANTTI RANTAKANGAS
kansanedustaja (kesk), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle