Blogi

Kauppasodassa ei ole voittajia

Kolumni Keskipohjanmaa -lehdessä 8.7.2018

Kauppasodassa ei ole voittajia

Suomi on ensi viikolla maailman politiikan keskipisteessä, kun Yhdysvaltain Presidentti Donald Trump ja Venäjän Presidentti Vladimir Putin tapaavat maanantaina Helsingissä. Tämä on suuri luottamus Suomelle. Tapaamispaikaksi valittiin maa, johon molemmat maat luottavat. Suomella on pitkä ja menestyksellinen historia sodan jälkeisen luottamuksen rakentamisesta itänaapurimme Venäjän kanssa. Helsingin tapaamiselle on kovat odotukset. Kauppasodan syttyminen ei loppujen lopuksi palvele kenenkään etuja. Kauppapolitiikassa pitää olla reilut kansainväliset pelisäännöt. Yhdysvaltain eroaminen Kansainvälisestä kauppajärjestöstä WTO:sta olisi paha takaisku.

Suomi on hyötynyt valtavasti ulkomaankaupasta Neuvosto-Venäjän kanssa vuosikymmenten aikana. Samalla itäraja on ollut hyvin rauhallinen. Naapuri on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta huolehtinut rajaturvallisuudesta omalta osaltaan. Vastaavasti meillä Suomessa on ainakin ollut tähän saakka mutkattomat ja hyvät suhteet toiseen suurvaltaan, toivottavasti näin on jatkossakin. Yhdysvaltain Presidentti Donald Trump on valintansa jälkeen ottanut kovat otteet käyttöön mm. Meksikoa kohtaan. Samoin tullipolitiikasta on tullut Yhdysvaltojen ulkomaanpolitiikan vahva väline, joita ovat mm. tuontitullit kiinalaisille tuotteille, Kanadan ja EU-maita tuotavalle teräkselle kertovat vahvasta kansallismielisyydestä. Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, tosin Kiina on näillä tiedoilla saavuttamassa lähivuosina saman kansantuotteen tason.

Yhdysvallat asetti Krimin miehityksen jälkeen Venäjäpakotteet 2014. Samoin teki EU-maat Suomi mukaan lukien silloisen pääministeri Aleksander Stubbin (kok.) johdolla. Siinä yhteydessä ei valitettavasti sovittu ennakkoon taakanjakoa EU:n maiden sisällä. Kävikin niin, että kansantalouden kokoon nähden Suomi on suurin häviäjä Baltian maiden kanssa Venäjän vastapakotteista. Erityisesti maanviljelijät ja elintarvikesektori kärsivät eniten. Kompensaatioita Unionilta ei ole käytännössä tullut.

Suomi on hyvin viennistä riippuvainen maa. elektroniikkateollisuus, metalli- ja metsäteollisuus ovat täysin viennistä riippuvaisia. Nyt yritysten kilpailukyky on onneksi parantunut ja sen myötä työllisyysaste etenee kohti 72 %:n tavoitetta, kiitos mm. kilpailukykysopimuksen. Vihervasemmisto yrittää totuudenvastaisesti väittää, että hallitus leikkasi julkisen sektorin lomarahoja. Päätös syntyi puhtaasti työmarkkinajärjestöjen kesken, se oli näiden ratkaisu kohdentamalla kiky-ratkaisu lomarahojen kautta, eikä esim. päivittäistä työaikaa jatkamalla muutamalla minuutilla. Sdp tuki kiky-sopimusta sekä taustalla, että eduskunnassa. Puolueista ainoastaan Vasemmistoliitto vastusti sitä.

Pieni maa ei paljon voi vaikuttaa maailman politiikkaan. Voimme jatkossakin kuitenkin olla sotilasliiton kuulumattomana maana suurvaltojen neuvottelupaikkana. Tätä asemaa ei kannata murentaa NATO intoilulla.

Rentouttavaa kesää Keskipohjanmaan lukijoille.

ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja (kesk.)
Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle