Blogi

Kesätapahtumat tekevät kesän

Kolumni Kalalajokilaakso -lehdessä 27.6.2018

Kesätapahtumat tekevät kesän

Elämme tällä viikolla lomakauden kynnyksellä. Kesäkuussa lomalla olleet ovat palamassa takaisin töihin. Toiset jäi lomalle juhannukselta ja monet lomailevat tämän viikon jälkeen heinäkuun alkaessa. Näin tapahtuu myös Eduskunnassa, mikä jää kesätauolle ensiviikolla. Maakunta- ja sote-uudistuksen äänestykset siirtyvät sittenkin syksyyn. Takana on tiivis kevätistuntokausi. Suomella menee nyt varsin kohtuullisesti. Talous kasvaa, työllisyys paranee ja velkaantuminen on hallinnassa. Tulevien vuosien valtiontalouden kehykset lupaavat pientä liikkumavaraa valtion menoihin.

Kesäaika on voimien keräämisen aikaa ja yhdessäolon aikaa. Suomi on lukuisten kesätapahtumien maa. Jokaisessa kunnassa on kotiseutupäivien lisäksi erilaisia kylätapahtumia ja festivaaleja. Alueellamme on monta isoa valtakunnallisestikin huomiota herättävää tapahtumaa. Esimerkiksi Haapavesi Folk-musiikki-festivaali, Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit ja Oulaisten Wanhan Woiman Weteraanikonepäivät tunnetaan valtakunnallisesti. Kylätapahtumista voi mainita esimerkkinä Raumankarin markkinat Himangalla. Kaikkien tapahtumien taustalla valtavan paljon talkootyötä. Kuntien kulttuuri- ja liikuntatoimen henkilöstömäärät ovat pienet, eikä tapahtumat onnistuisi ilman vapaaehtoistyötä.

Tapahtumilla on todella iso vaikutus yhteenkuuluvuuden lisäämisessä ja paikkakunnan tunnettavuudelle. Vapaaehtoistyö kaipaakin lisää arvostusta ja tunnustusta. Tapahtumat eivät synny itsestään. Niiden taustalla on paljon organisointia ja suunnittelua ja sitten käytännön järjestelyjä itse tapahtumissa. Liian harvoin toimijat saavat kiitosta. Samoin eri tapahtumien avustusten osuus kuntien menoista on marginaalinen. Yksi keino olisi kunnissa valita vuoden vapaaehtoistoimija. Tällä valinnalla nostettaisiin esille eri toimijoiden saavutuksia vuoden aikana. Kunnissa voitaisiin kutsua kerran vuodessa järjestöjen edustajat tapaamiseen jossa suunniteltuihin tulevan vuoden toimintaa. Samalla järjestöjen ihmiset saisivat ensikäden tietoa kunnan suunnitelmista.

Vapaaehtoistyötä tehdään hyvin monella toimialalla; kulttuurissa, liikunnassa, sosiaalialalla, eläkejärjestöissä, puolueissa, etujärjestöissä ja myös palokunnissa. VPK toiminnan lähtökohta on sopimustoiminta, jossa joko palokuntayhdistykset tai VPK-laiset tekevät sopimukset pelastuslaitosten kanssa. Siis sopimuksen, jossa sitoutuvat lähtövalmiuteen ja miehistön määrään. Yhdistystoiminta on sitten vapaaehtoista järjestötoimintaa. Kulttuuri ja liikuntapalvelut ovat osa kuntien vetovoimaa.

Juhannuksen ajan sateet tulivat tarpeeseen. Pellot olivat hyvin kuivia samoin pihanurmet. Vuoden sadosta osa menetettiin, mutta toinen nurmisato voi korjata tilannetta. Viljasadosta tulee heikompi. Marjasadosta ei ole vielä tietoa, siihen vaikuttavat tulevien viikkojen sää.

Hyvää kesän jatkoa ja tapaamisiin kesätapahtumissa.

ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja, Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle