Blogi

Keskusta sai hyvin tavoitteet läpi hallitusneuvotteluissa

Keskusta sai hyvin tavoitteet läpi hallitusneuvotteluissa

Mukailtu Pyhäjokiseudun kolumnin 5.6.2019 pohjalta.

Viiden puolueen Sdp:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmiston ja Rkp:n hallitusneuvottelut on saatu päätökseen.
Tänään torstaina 6.6. valittiin pääministeri Antti Rinteen (sd.) uusi hallitus. Eilen Keskustan päätti osaltaan hallitukseen osallistumisesta eduskunnan ja puoluevaltuuston kesken sekä myöhemmin illalla valitsi yksimielisesti Keskustan viisi ministeriä.

Kestävän talouden Suomi -hallitusohjelman mukaan päämääränä on hyvinvoinnin lisääminen. Sote-uudistusta jatketaan 18 maakunnan toimesta ja pääosin julkisena tuotantona. Pelastuslain uudistuksella turvataan paloasemaverkosto ja sopimuspalokuntatoiminnan jatkuvuus. Tulos on kokonaisuudessa hyvä. SDP halusi Keskustan hallitukseen hyväksymällä jo etukäteen kaikki kymmenen kynnyskysymystämme. Keskustan puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä päättävät tänään keskiviikkona hallitukseen osallistumisesta.
Tavoitteena on työmarkkinoiden vakaus, hyvä työllisyyskehitys, työelämän tasapainoinen kehittäminen, kotitalouksien ostovoima ja kilpailukyky ja tarvittavat rakenteelliset muutokset. Uusia työpaikkoja tavoitellaan 60 000 ja työllisyysasteen nostoa 75 prosenttiin. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen lisätään myös rahaa, samoin vientiin. Yritysten kuljetustuki jatkuu myös ja investointien rahoitukseen osoitetaan 100 milj. euroa. Yritysverotusta ei kiristetä mukaan lukien maa- ja metsätalous.

Terveyskeskuksiin halutaan 1000 uutta lääkäriä ja ammatilliseen koulutukseen 1000 uutta opettajaa. Poliisien määrää nostetaan 300 henkilöllä. Pienituloisille suunnataan 200 milj. euron veronkevennys, sekä eläkkeiden ja lapsilisien indeksijäädytys palautetaan. Pienimpiä alle 1000 euron eläkkeitä korotetaan 50 e kuukaudessa. Aktiivimalli korvataan muilla työllisyyttä lisäävillä toimilla. Yliopistoille ja korkeakouluille lisätään perusrahoitusta 60 milj. euroa vuodessa. Lasten liikuntaan panostetaan ja kulttuurin määrärahat turvataan. Kotihoidontuki säilyy myös perhevapaauudistuksessa.

Maatalouteen lisätään 278 milj. euroa, mikä mahdollistaa maataloustukin ja sukupolvenvaihdosten rahoittamisen. Biokaasu saa erillisen ohjelman, ravinnekierrätyksen tukeen osoitetaan 20 milj. euroa. Metsien hakkuita ei rajoiteta, Metso-suojeluohjelmaa jatketaan. Perustienpitoon lisätään 300 milj. euroa vuodessa, joka mahdollistaa korjausvelan pienenemisen koko maassa. Kuntien valtionosuuksien tulee täysimääräinen indeksikorotus. Verotukseen tulee fossiilisten polttoaineiden osalta korotuksia, joita ei valitettavasti voitu välttää.
Alkaneeseen kauteen voimme lähteä positiivisin mielin, hallitusohjelman toteutusta seurataan vuosittain ja uskon tämänkin alueemmekin saavan osansa myönteisistä hedelmistä.

Antti Rantakangas

<< Takaisin edelliselle sivulle