Blogi

Kirjallinen kysymys: pelastuslain muutoksessa huomioitava henkilöstö koko maassa

Keskustan Rantakangas: pelastuslain muutoksessa huomioitava henkilöstö koko maassa

Keskutan kansanedustaja Antti Rantakangas on tehnyt kirjallisen kysymyksen sisäministerille pelastuslain muutoksesta. Pelastuslakia ollaan muuttamassa siten, että ”pelastustoimintaan osallistuvalta pelastuslaitoksen päätoimiselta miehistöltä, alipäällystöltä ja päällystöltä vaaditaan virkaa tai tehtävää vastaava pelastusalan tutkinto.” Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilta pelastustoimintaan osallistuvilta henkilöiltä vaadittaisiin tutkinto.

Tutkintovaatimus vaikeuttaisi pelastuspalvelujen tuottamista etenkin pienillä paikkakunnilla. Kuntaliitto ja pelastuslaitokset ovat esittäneet että pelastusalan tutkintoa vaadittaisiin vain pelastustoimintaan osallistuvalta pelastuslaitoksen miehistöltä, alipäällystöltä ja päällystöltä vaaditaan virkaa tai tehtävää vastaava pelastusalan tutkinto, jos he osallistuvat päätoimisesti pelastustoimintaan. Tällöin pelastusalan tukitoimintoja tekevien käytettävyys sen sijaan laajenisi tarkoituksenmukaisella tavalla. Täsmennyksellä varmistettaisiin, että esimerkiksi pelastuslaitoksen niitä päätoimisilla palotarkastajilla, joilla ei ole pelastusalan tutkintoa, voitaisiin jatkossa käyttää pelastustoimintaan liittyvissä tukitehtävissä esimerkiksi johtokeskuksessa nykykäytänteiden mukaisesti. Lisäksi tehtävä muutos olisi tarpeellinen sopimuspalokuntatoiminnan jatkamiseksi.

Rantakangas kysyi, onko ministeriö valmis hyväksymään pelastuslain 57 §:n pykälän uudelleenmuotoilun siten, että ammattitaitoisen pelastusalan miehistön saatavuus turvattaisiin myös pienillä paikkakunnilla ja samalla mahdollistettaisiin edelleen sopimuspalokuntien henkilöstön koulutusmahdollisuuksien jatkuminen.

<< Takaisin edelliselle sivulle