Blogi

Kokoomuksen Häkkänen ajaa kaksilla rattailla Pelson vankilan sijoitusratkaisussa

Kokoomuksen Häkkänen ajaa kaksilla rattailla Pelson vankilan sijoitusratkaisussa

3.11.2018

Tunnettu tosiasia on, että niin Rikosseuraamuslaitos (rise), kuin Oikeusministeriö ovat kaikin keinoin yrittäneet ajaa alas Pelson vankilaa yli kymmenen vuoden ajan. Nämä tahot ovat vähät välittäneet poliittisten päättäjien päätöksistä. Matti Vanhasen (kesk.) hallitus esti lakkautuksen 2006 vastoin ministeriön kantaa. Tämän jälkeen päätetty vankilan peruskorjaus jätettiin tekemättä vuodesta toiseen. Eduskunta ja erityisesti sen lakivaliokunta on vuodesta toiseen kiirehtinyt korjauksia ilman tuloksia.

Oikeusministeriö selvitti alkuvuodesta 2018 Pohjois- Suomen vankilatilannetta. Ministeriö päätyi yhden vankilan malliin, eli toimintojen keskittämiseen Ouluun ja Pelson vankilan lakkauttamista. Hallituksen tämän vuoden kehysriihessä kuitenkin päätettiin Pääministeri Juha Sipilän johdolla rakentaa uudet vankilat sekä Ouluun, että Pelsolle vastoin ministeriön kantaa. Tämä päätös ei tyydyttänyt Risen ja ministeriön johtoa. Tämän jälkeen otettiin omavaltaisesti käyttöön uusi suunnitelma. Vankilan sijoittaminen Pelson sijasta Vaalan keskustan läheisyyteen. Samassa yhteydessä työtoiminta ajettaisiin alas Pelsolla, joka merkitsisi Pohjois-Suomen karjan eli lapinlehmän geenipankin siirtämistä jonnekin muualle. Tämä edellyttäisi maa- ja metsätalousministeriöltä noin 500 000 euron vuotuista rahoitusta. Samalla myös puusepänverstas lopetettaisiin. Aikaisemmin Pelsolla vieraillessaan ministeri Antti Häkkänen nimenomaan piti työtoimintaa Pelson vahvuutena.

Kalevassa 30.10. Risen johtaja kertoo, että vankilan siirto taajamaan on ainoa selvitettävä vaihtoehto. Ministeriön ylijohtaja Arto Kujala kertoi samassa lehdessä, ettei ministeriö puutu sijaintipäätökseen. Tämä on uutinen. Hallituspuolueiden puheenjohtajien muodostama Trio (Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Sampo Terho) sopivat budjettiriihessä 29.8.2018 yhtenä monista asioista Pelson vankilan rakentamisesta nykyiselle paikalle Pelson kylälle Vaalaan. Tämä kirjattiin virallisesti pöytäkirjaan. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ” löi asiasta oikein kättä päälle pääministeri Sipilän kanssa”. Nyt lehdessä kerrottiin, että vankilan peruskorjauksen suunnittelua venytetään toukokuulle 2019 saakka. Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, kun ennustaa, jos sinipunapuolueet voittavat ensikevään eduskuntavaalit, vankiloiden keskittämispäätös toteutetaan. Nyt kysymys kuuluu, miksi ministeri Häkkänen ajaa jatkuvasti kaksilla rattailla? Sopii pääministerin kanssa rakentamisen Pelsolle, mutta toisaalla varmistaa ministeriön puuttumattomuudella vankilan suunnittelun ja siirron taajamaan vastoin budjettiriihen päätöstä ja pöytäkirjakirjausta.

Uskottavuuden palauttamiseksi ministerin on tehtävä investointipäätös Pelsolle ennen 14.4.2019 pidettäviä eduskuntavaaleja.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.), lakivaliokunnan jäsen

<< Takaisin edelliselle sivulle