Blogi

Kulttuuria ja budjettia

Kulttuuria ja budjettia

Kolumni Haapavesi -lehdessä 13.9.2017

Oli hieno kokemus sunnuntaina, kun saimme osallistua Haapaveden Tanssin tuki ry:n järjestämään tasokkaaseen näytökseen Kulttuurikeskus Kirnussa. Se oli suunnattu meille, jotka mm. tuimme henkilökohtaisesti tuolien ym. saamista hienoon tilaan. Entinen meijeri on nyt arvoisessaan kulttuuri käytössä. Yhdistys on jo neljännesvuosisadan  ikäinen. Opetusneuvos Liisa Vornanen kuvasi historiaa parakkiteatterista alkaen ansiokkaasti. Haapavesi on kulttuurikaupunki. Toista näin monipuolista tällä väestöpohjalla ei löydy Suomesta. Tämä on sekä perinteen, että avainhenkilöiden ansiota. Musiikkitaiteen avainhenkilö on Timo Hannula ja tanssitaiteen Pia Varuhin-Palo, ketään muita opettajia väheksymättä. Kanteleensoiton perinteet liittyvät Pokelan ja nykyisin Pitkälän sukuihin. Monia muitakin toki löytyy. Talouden tiukkoina aikoinakin kannattaa panostaa kulttuuriin ja liikuntaan. Reilu viikko sitten oli muuten aivan mahtava polkujuoksutapahtuma Korkatissa, reilusti yli 300 osallistujaa sekä toimitsijat ja muu talkooväki tämän lisäksi. Kokonaisbudjeteista nämä ovat marginaalisia. Ensi vuonna Haapavesi Folk täyttää 30 vuotta. Aivan loistava  historia, jonka tulevaisuus pitää myös varmistaa.

Eduskuntatyö käynnistyi viime viikolla uudistetuissa arvokkaissa tiloissa. Ensi viikolla alkaa budjetin käsittely. Kokonaisuudessa ensivuoden budjetti on n. 55 miljardia. Velkaa joudutaan ottamaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi edelleen, ensi vuonna lähes 3 miljardia. Onneksi se on jo paljon vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Korot ovat nyt alhaalla, mutta eivät pysyvästi. Yhden korkoprosentin nousu tietää valtion menoihin miljardin lisäkulua. Tämän takia on tehty myös säästöjä, ettei lapsille jäisi kohtuutonta taakkaa. Työttömiä oli vuodentakaiseen 49 000 vähemmän, karkeasti sanottuna 200 000 ihmisen arki helpottuu kun työtä perheeseen on löytynyt. Hyvä niin.

Pieniä parannuksia saatiin ensi vuodelle. Takuueläkkeeseen 15 e/kk, mikä tekee yhteensä 18 milj. euroa, , lapsilisien yksinhuoltajakorotukseen 9,5 milj. euroa, äitiysavustusten päivittämiseen 1,65 milj. euroa, päihdeäitien hoitoon 3 milj euroa ja eri päivärahojen mm. vanhempainrahan korotukseen 23 e/kk, maatalousyrittäjien jaksamiseen 1 milj. euroa ja sijaisapumaksujen parannuksiin 1 milj. euroa.
Merkittävää oli myös varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. 6700 lapsiperheeltä päivähoitomaksut poistuvat kokonaan, joka maksaa yhteensä 70 milj. euroa. Opintotuen huoltajakorotusta nostetaan yht. 10 milj. euroa. Haapavedelläkin muutamaa avainyritystä  koskettaa myös kuljetustuen 5 milj. euron jatkaminen. Valtiovarainministeri oli jo lopettamassa sen, mutta muun hallituksen tuella varmistettiin tuen jatkuminen. Näiden lisäksi eduskunta linjaa sovitun 40 milj. euron verran tärkeisiin pieniin hankkeisiin eri puolella maatamme.

Vähän surullisin mielin kokee syksyn säätä. Sadetta, joka vaarantaa viljan sadonkorjuun ja laadun. Toivotaan vielä loppusyksyyn parempaa syyssäätä.

Hyvää syksyn jatkoa Haapavesi-lehden lukijoille!

ANTTI RANTAKANGAS
kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen (kesk), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle