Blogi

Liikuntaan ja kulttuuriin kannattaa panostaa

Liikuntaan ja kulttuuriin kannattaa panostaa

Kolumni Kalajokilaakso lehdessä 28.11.2018

Viime viikolla eduskunta keskusteli liikuntaselonteosta. Selonteossa esitetään kymmeniä toimenpiteitä päätöksenteon pohjaksi, jonka pääviestit voidaan tiivistää kolmeen kokonaisuuteen. Ensinnäkin suomalaiset halutaan saada liikkeelle. Toiseksi huippu-urheilun resurssit ja toimintatavat pyritään saamaan kansainvälisen kilpailun edellyttämälle tasolle. Kolmanneksi liikunnan ja urheilun yhteiskunnallista asemaa halutaan vahvistaa siirtämällä kuntoliikunnan valtionrahoitusta budjettivaroihin, jonka rahoituksesta 99 prosenttia tulee nyt veikkausvoittorahoista.

Suurin huoli liittyy suomalaisten vähäiseen liikunnan määrään ja harrastaminen myös jakaantuu voimakkaasti ihmisten välillä. Liikkumattomuudella on merkittäviä kustannusvaikutuksia esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tavoitteeseen vastaamme esittämällä 120 miljoonan euron lisäystä vuodessa matalankynnyksen liikuntaan. Liikunnan aluejärjestöt esittävät vuosittaisiin liikuntainvestointeihin 10-15 miljoonan euron vuosittaista lisärahoitusta. Tehty esitys on hyvin perusteltu esitys.

Liikunnallinen elämäntapa pitää olla helposti valittavissa hyvien reittien, lähiluonnon ja liikuntapaikkojen avulla. Nämä kannattaa pitää hyvässä kunnossa, jolloin se lisää niiden käyttöä. Seuratoiminnan rooli kansalaistoiminnassa ja yhdenvertaisuudessa on merkittävä. Jokainen osallistuja on samanarvoinen sosiaalisesta asemasta tai iästä riippumatta. UKK-instituutti on arvioinut liikkumattomuuden vuosittaiset yhteiskunnalliset kustannukset 3,2 – 7,5 miljardia euroa.
Sivistystoimen ja elinvoimatoimien merkitys kasvaa maakuntauudistuksen myötä. Terveet koulutilat ja ammattitaitoinen henkilökunta tulevat tärkeäksi kuntien kilpailuvaltiksi. Hyvät harrastusmahdollisuudet liikunnassa ja kulttuurissa ovat vetovoimatekijöitä ja hyvinvointia lisääviä asioita kunnassa elinkeinopolitiikan ja asumisen mahdollisuuksien lisäksi.

Sain olla mukana Haapaveden Urheilijoiden (HaU) 80 –vuotisjuhlassa, jonka historiasta löytyy paljon menestystä ja ansiokasta toimintaa. Myös uusia kehitysideoitakin on paljon. Samoja esimerkkejä löytyy varmasti paljon myös muista kulttuuri- ja liikuntajärjestöistä alueeltamme. Ylipäätään seurat tekevät hyvin arvokasta työtä. Erityinen kiitos kuuluu heille, jotka talkootyöllä mahdollistavat yhdistysten toiminnan toimitsijoina, valmentajina, kerhojen ohjaajina. Vanhempien ja isovanhempien rooli on hyvin tärkeä.

HaU:n juhlan kohokohta oli Sanna Pirttisalon ja Tyttö ja Toivevävyt yhtyeen loistava tunnin konsertti. Tällaista kulttuuria ei saa kokea kuin hyvin harvoin. Kansainvälisen Olympiakomitean ainoan suomalaisjäsenen Sari Essayahin juhlapuhe oli asiantunteva ja kannustava.

Haapavedellä hiihtoladut ovat nyt avattu ja olen itsekin käynyt muutamia kertoja hiihtämässä. Tässä hyviä kannustusesimerkki muillekin ihmisille.

ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja, Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle