Blogi

Luonnonvaroilla Suomi nousuun

Kolumni Keskipohjanmaa -lehdessä 23.4.2017

Luonnonvaroilla Suomi nousuun

Suomen taloudessa on tapahtunut myönteinen käänne. Edellisellä vaalikaudella työttömyys kasvoi 100 000 henkilöllä, vaikka silloin tavoite oli saman verran uusia työpaikkoja.  Nyt talouskasvu on vauhdittunut ja uusia työpaikkoja syntyy koko ajan. Sipilän hallituksen toimet alkavat tuottaa tulosta. Menojen säästö, rakenteelliset uudistukset ja panostukset kärkihankkeisiin yhdessä kilpailukykysopimuksen kanssa vauhdittavat kasvua. Luonnonvarojen merkitys korostuu entisestään kasvun lähteenä. Muistan hyvin ensimmäisen eduskuntakauteni, jolloin maakunnan miehille naureskeltiin, kun puhuimme metsävaroista, maataloudesta ja turpeesta. Silloin elettiin Nokian IT huumassa, nyt on päinvastoin. Kaikki eduskuntapuolueet puhuvat biotaloudesta, tosin asenteelliset poliittiset tutkijat ovat käynnistäneet vastavoimat puun käytön lisäämiselle. Tosiasia on, että metsät kasvat noin 105 milj. kuutiota vuosittain. Hakkuut ovat olleet vain 65 milj. kuutiometriä ja nyt hallituksen tavoite on nostaa hakkuut 80 milj. kuutiometriin. Tätä tukevat uudet investoinnit.

Metsä Groupin Äänekosken tehdasinvestointi valmistuu syksyllä ja Kemijärven ja Kemin biolaitospäätöksiä odotetaan tämän vuoden puolella. Vapon aktiivihiilitehtaan sijoituspaikasta kilpailee alueeltamme Haapavesi ja Kanteleen Voimalla on YVA prosessi menossa oman biotehtaan osalta. Nämä eivät ole projektirahoilla pyöriviä ”paperihankkeita” vaan aitoja yrityshankkeita. Hallituksen energiastrategia on hyvä, jonka mukaan kivihiilen poltto lopetetaan lailla vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuvan energian tuki muuttuu teknologianeutraaliksi ja tuulisähkön tariffeista luovutaan. Lisämahdollisuuksia tulee mm biokaasulle.

Maatalouden tilanne on valitettavasti edelleen haasteellinen. Markkinahinnat ovat EU:n alhaisimpia ja tuotantokustannukset korkeita. Tulevina vuosina ratkeaa omavaraisuutemme tilanne. Hallitus panostaa maatalouden investointirahastoon 65 milj. euroa uusien investointien ja tilakauppojen varmistamiseksi. Alueellamme on edelleen vahvaa uskoa ruoantuotantoon, hyvä niin. Hallituksen tavoite on parantaa vaihtotasetta 500 milj. euroa eli lisätä vientiä ja vähennetään ruoan tuontia. Päänavauksia on saatu jo Kiinasta ja Japanista. Vientiponnistelut tuottavat tulosta.

Ensi viikon alun hallituksen puoliväliriihessä on tavoitteena löytää uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi ja yrittäjyyden kannustamiseksi. Myös sisäisen turvallisuuden ja koulutuksen asiat ovat keskiössä. Uusia leikkauksia ei tehdä budjettiin, mutta määrärahoja kohdennetaan uudelleen mm. yritystukien osalta. Opposition eväät ovat vähäiset. Viikosta toiseen arvostelu jatkuu, aihe vain vaihtuu. Äänestäjien kuluttajasuojan kannalta oppositionkin pitäisi tuoda omat esitykset pöytään. Vihreät ja Sdp olivat aikaisemmin valmiita vielä nykyistä mittavimpiin koulutussäästöihin. Oppositiossa kanta muuttui. Ratkaisut eivät ole mieluisia, mutta uusille sukupolville kasaantuvan velkakuorman kohtuus on pidettävä mielessä. Yhden prosentin koron nousu merkitsee miljardin euron säästöpainetta budjettiin.

Hyvää kevään jatkoa. Kevät antaa uuden kasvun kautta aina myönteisyyttä meille kaikille.


Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle