Blogi

Maa- ja metsätalous kehittyvät hyvin alueellamme

Kolumni Kalajokilaakso -lehdessä 25.7.2018

Maa- ja metsätalous kehittyvät hyvin alueellamme

Kesän satonäkymiä varjostaa luonnon olosuhteet. Viime syksynä satotoiveita heikensi sateet, ja tänä kesänä vastaavasti kuivuus. Alueellamme näyttää paremmalta, kuin lounaisessa ja eteläisessä Suomessa. Huolta on myös maatalouden alhainen kannattavuus. Hallitus nimesikin selvitysmieheksi entisen Op-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen, jonka tavoitteena on löytää uusia keinoja koko elintarvikeketjun kannattavuuden parantamiseksi. Parhaillaan onkin menossa verkkokysely, mihin kannustan osallistumaan. Ely-keskuksen mukaan maatalouden investointeja suunnitellaan alueellamme hyvin ja jopa karsintaa joudutaan tekemään. Tämä kertoo vahvasta luottamuksesta maatalouteen - hyvä niin.

EU-tasolla valmistellaan jo uutta ohjelmakautta. Suomen tavoitteena on pohjoisen sijaintimme huomioiminen tukipolitiikassa. Komission esityksessäkin lähdetään siitä, että maataloutta pitää voida harjoittaa koko Euroopan Unionin alueella ja tukien kohdentaminen entistä enemmän ruoantuottajille näennäisviljelyn sijaan. EU:n rahoituskehyksestä Suomen linja on järkevä. Kansallisella tasolla isoja asioita tulee olemaan kansallisen rahoituksen varmistaminen tulevassa hallitusohjelmassa sukupolvenvaihdoksiin ja investointien rahoituksiin sekä lomitusjärjestelmän turvaamiseen.

Alueellemme on suunnitteilla useita isoja investointeja. Nivala on vahvoilla Valion lantaa hyödyntävän laitoksen sijaintipaikaksi. A-Rehu suunnittelee rehutehdasta jokilaaksojen alueelle. Molemmat kertovat siitä, että myös yritykset luottavat alueen maatalouden tulevaisuuteen. Kanteleen Voima valmistelee biotehdasinvestointia Haapavedelle ja Vapon uuden aktiivihiilitehdasta, minkä yhtenä sijoituspaikan vaihtoehtona on Haapavesi. Metsätaloudessa näkymät ovat myös hyvät. Valtion tasolla valmistellaan metsätalouden kemera-tukien päätösten automatisointia ja uutta metsätalouden edistämisen rahoitusjärjestelmää. Puun hyvä kysyntä kannattaa hyödyntää metsäkauppoja. Turvetuotannossa on tulossa ennätysvuosi , joka varmistaa kotimaisen raaka- aineen laitoksille tuleville vuosille.

Viime viikolla saimme päätökseen Oulaskankaan synnytystoiminnan jatkumiselle tehdyn poikkeusluvan myötä. Tämä oli iso voitto alueelle. Sosiaalisessa mediassa ja yleisönosastolla Keskustaa on arvosteltu rajusti pitkän aikaa asiasta. Nyt myönteisen päätöksen jälkeen samoissa tahoissa on ilmennyt halua kääntää päätös opposition ansioksi. Asiaan vaikutettiin laajalla yhteistyöllä mm. kansanedustajien toimesta. Myönteinen päätös edellytti kahden avainhenkilön vaihdosta Annika Saarikko (kesk.) ministeriksi ja Ilkka Luoma Sairaanhoitopiirin johtajaksi. Kaikki alueen toimijat nuoret perheet, Oulaskankaan ammattitaitoinen henkilöstö ja kunnat voivat iloita ratkaisusta, jonka ministeri Saarikko teki. Hän tiedosti hyvin, mikä merkitys myönteisellä päätöksellä on kaiken muun ohella omalle kansanliikkeelle.


Hyvää kesän jatkoa Kalajokilaakson lukijoille.


ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja, Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle