Blogi

Metsätalouden edellytysten säilymiseen täytyy panostaa

Metsätalouden edellytysten säilymiseen täytyy panostaa

Mielipidekirjoitus Kaleva -lehdessä 21.11.2018

Kalevan haastattelussa 18.11. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja Vihreiden uusi puheenjohtaja Pekka Haavisto linjasivat tulevien metsänhakkuiden tulevaisuutta. Myös aiemmin Vasemmistoliitto on ilmoittanut, ettei metsähakkuita pidä ilmastopolitiikan perusteella lisätä. Pohjoiseen suunnitellaan uusia puun käyttöä lisääviä biotalousinvestointeja mm. Kemiin, Kemijärvelle, Ouluun, Paltamoon ja Haapavedelle.
Vihreiden puheenjohtaja Haavisto ilmoitti selkeästi, ettei uusia bioinvestointeja tule toteuttaa vaan ne jättää ”jäihin”. Rinne pehmensi reunaehdoilla useaan kertaan toistamaansa kantaansa, ettei metsien hakkuita voida enää lisätä, koska ne ovat ” äärirajalla”. Ilmeisesti kenttäpalautteen perusteella, hyvä niin.
Suomessa metsät kasvavat Luonnonvarakeskuksen (Luken) tutkimuksen mukaan 107 miljoonaan kuutiota vuodessa, ja hakkuut tästä ovat noin 70 miljoonaa. Hallituksen tavoite on lisätä hakkuita 15 miljoonaa kuutiota, joten uusille investoinneille löytyisi kyllä puuta.

Suomessa metsänhoito on huippuluokkaa. Metsiemme vuotuinen kasvu on voitu tuplata 50 vuoden aikana metsänhoitotoimien johdosta. Enemmistö suomalaisista ja erityisesti yli 600 000 metsänomistajaa tiedostavat, että metsä on uusiutuva luonnonvara. Kasvava metsä sitoo hiilidioksidia, hyödynnettynä metsätalous tuo työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia. Pohjoisen uusien investointien toteutuminen tulee varmistaa oman maan raaka- aineella ei Etelä- Amerikan sademetsistä tuodulla puulla, Niiden hiilijalanjälki on suuri merikuljetusten ja uudistamattomuuden vuoksi. Siellä hakataan, mutta ei uudisteta metsiä, kuten meillä Suomessa.

Metsätalouden edellytysten säilymiseen täytyy panostaa. Metsätalouden kemera-tuen, metsä- ja yrittäjävähennyksen säilyttämiselle sekä metsätaloutta harjoittavien kuolinpesien jakamisesta tai muuttamisesta metsäyhtymäksi tietyn vuosimäärän jälkeen löytyy hyvät perustelut.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.) Haapavesi, valtiovarainvaliokunnan jäsen,
metsänomistaja ja mhy:n valtuuston jäsen.

<< Takaisin edelliselle sivulle