Blogi

Miksi Matti

Matti Vanhasella uskottavimmat tulevaisuusnäkemykset

Presidenttiehdokas Matti Vanhasella on uskottavin tulevaisuusnäkymä. Nyt ei arvioida mennyttä kuutta vuotta, vaan seuraavan vaalikauden tavoitteita ja miten ehdokkaan arvot vastaavat omiin arvoihin. Osaaminen ja kokemus ovat tärkeitä valintaperusteita, mutta ne täyttyvät usealla ehdokkaalla. Erot syntyvät siitä, millaisen maailmankuvan kukin ehdokas muodostaa. Matti Vanhanen on linjannut useita tärkeitä asia kokonaisuuksia, joita hän on valmis edistämään. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtaminen on yksi tärkeimmistä presidentin tehtävistä. Vanhasen mielestä sotilaallinen liittoutumattomuus on keskeisin asia. Naton ja Suomen rajaa ei tarvita Suomen rajalle. Oman maan uskottava puolustus ja hyvä yhteistyö naapureiden kanssa on perustana. Lähialuemaiden tiivis yhteistyö ja luottamukselliset suhteet ovat Vanhaselle tärkeitä, mutta hän nostaa Afrikan kysymyksen erittäin keskeiselle sijalle. Väestön valtava kasvu ja ruoan puute ovat maailmanlaajuisia ongelmia; joihin ei ole puututtu EU-tasollakaan.

Vanhanen korostaa terveen talouden merkitystä huolehdittaessa heikoimmista ihmisistä. Alijäämäinen julkinen talous ja velkaantua kansakunta ei kykene huolehtimaan pitkällä aikavälillä tarvittavasta perustuvasta. Koko maan voimavarojen hyödyntäminen ovat hänelle tärkeäitä, ei pelkästään metropoli-Suomi ja sen jatkuva kasvattaminen muun maan kustannuksella.

Kansakunnan eheyden ylläpitäminen on tärkeää. Tähän keskustalaisella ehdokkaalla Vanhasella on parhaat edellytykset. Vanhanen korostaa kansankunnan eheyden lisäämistä, ei pelkästään alueellisesta näkökulmasta, vaan myös sosiaalisesta näkökulmasta. Menneisyyden kävelyllä ei tulevaisuutta rakenneta. Vanhanen on tehtävään kokenut. Seitsemän vuotta pääministerinä ja mm. EU:n puheenjohtajuuden hoito ovat antaneet hänelle vahvan kokemuksen ja kansainväliset suhteet. Matin henkilökohtaiset ominaisuudet, kyky kuunnella ja pohtia asioita ovat vahvuus yhdistettynä vahvaan johtamiskokemukseen. Sain toimia seitsemän vuotta puolueen varapuheenjohtajana Vanhasen puheenjohtajakaudella ja voin suositella vahvasti hänen äänestämistä. Hän on pärjännyt erinomaisesti TV-tenteissä ja muissa julkisissa esiintymisissä. Vaaleilla on yleispoliittinen merkitys, joten  kaikkien keskustalaisten toimijoiden ja keskustalaisten äänestäjien syytä pohtia, annanko vetoapua pääministerille vai hänen kilpailijoille. Vanhanen haluaisi myös avata Presidentin linnakkeet erilaisille tulevaisuutta pohtiville tahoille ja toimia tällaisen keskustelun vauhdittajana. Tällaista tarvitaan juuri tällä hetkellä.

Muistetaan käydä äänestämässä.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle