Blogi

Oikein hyvä hallitusohjelma

Oikein hyvä hallitusohjelma

Kolumni Siikajokilaakso -lehdessä 10.7.


Surkean vaalituloksen jälkeen ajattelimme Keskustassa paikkamme olevan ilman muuta oppositiossa. Asioihin voidaan vaikuttaa vain hallituksesta käsin. Opposition tehtävänä on esittää kritiikkiä ja haastaa hallitusta, mutta päätöksiä sieltä ei tehdä. Mielestäni hallitukseen osallistuminen oli aivan oikea ratkaisu. Valtaosa keskustan kannattajista on aina kannattanut punamultapohjaa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) halusi Keskustan hallitukseen ja oli siksi valmis hyväksymään kaikki kynnyskysymyksemme jo hallitusneuvotteluiden lähtötilanteessa. Edellinen hallitus teki paljon hyvää Suomen suunnan muuttamiseksi, mutta valitettavasti saavutetut tulokset eivät vaikuttaneet myönteisesti, vaan muutamat kielteiset asiat vaikuttivat hyvin vahvasti kielteisesti mielikuvaan Keskustasta.

Hallitusohjelmassa on Keskustan mukanaolosta johtuen mm. seuraavaa. Työllisyysaste on saatava vaalikauden aikana 75 prosenttiin, joka edellyttää 60 000 uuden työpaikan lisäämistä. Hallitus toteuttaa uusia toimia työllisyysasteen nostamiseksi vuoden päästä budjettiriihessä vuodelle 2020, mikäli työllisyystilanne ei ole silloin edennyt riittävästi. Maatalous sai hyvän rahoituspaketin, tukea ei leikata, investointien rahoitus turvataan ja myös uusia luomusopimuksia voidaan tehdä. Metsien hakkuille ei aseteta uusia rajoituksia ja perustienpitoon saatiin uutta rahaa. Tärkeää huomio on, ettei yrittäjien eikä maa- ja metsätalousyrittäjien verotusta kiristetä. Pienimpiä eläkkeitä korotetaan nettomääräisesti 50 euroa/kk, lapsiperheiden etuisuuksia korotetaan ja kotihoidon tuki säilytetään. Koulutus saa lisää rahaa mm. 1 000 ammattiopettajan palkkauksen kautta. Sote-uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalle, eikä vain maakuntakaupunkien varaan.

Petopolitiikka on ajankohtainen. Ainoa tapa pienentää susikantaa on kannanhoidollinen metsästys samaan tapaan, mitä se on karhukannan osalta. Asiaan on löydettävä EU tasollakin ratkaisu. Ei voi olla niin mettä Suomen on huolehdittava koko EU; n susikannasta. Metsästäjänä oma liipaisinsormikin herkistyy asian tiimoilta viimeiset tuhot luettunani.

Politiikka on nykyään täysin mielikuvien varassa. Keskusta tarvitsee nyt täysin uuden alun, tarvitsemme puheenjohtajaksi tuoreet kasvot, mikäli aiomme menestyä tulevaisuudessa. Perinteiset asiat, kuten vahva aluepolitiikka pitää nostaa keskiöön.

Hyvää kesän jatkoa Siikkiksen lukijoille!

ANTTI RANTAKANGAS
Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.), valtiovarainvaliokunnan vpj.

<< Takaisin edelliselle sivulle