Blogi

On nuorten etu pysäyttää velan kasvu

On nuorten etu pysäyttää velan kasvu

Antti Rantakankaan kansanedustajakolumni Kaleva-lehdessä 6.4.2016

Hallituksen tärkeimmät tavoitteet ovat kilpailukyvyn parantaminen, valtion velkaantumisen pysäyttäminen ja hyvinvointiyhteiskunnan perustan turvaaminen. Vasemmisto-opposition lääke on "otetaan lisää velkaa ja elvytetään", tämä lämmittäisi vähän aikaa, mutta ajaisi Suomen todella nopeasti Kreikan tielle. Sama koskee jatkuvia vaatimuksia verojen kiristämisestä. Suomessa on jo nyt OECD maiden yksi korkeimmista veroasteista.

Hallitus onkin linjannut, ettei kokonaisveroastetta enää koroteta. Hallituksen keinot tavoitteiden toteuttamiseksi ovat kilpailukykyä parantava yhteiskuntasopimus, valtion menojen kasvun leikkaaminen ja rakenteelliset uudistukset. Yhteiskuntasopimuksen ratkaisijoina ovat nyt työmarkkinajärjestöt. Toivottavasti sopuun päästään, sillä Suomessa on yhdessä sopimisesta hyvät perinteet. Valtion menojen leikkauksia on valitettavasti kaikille sektoreille, jopa koulutussektorille.

Tänään keskiviikkona käydään välikysymyskeskustelu koulutuksen säästöistä. Ikäviä asioita, mutta on pakko muistuttaa, että Sdp oli edellisellä kaudella valmis vieläkin suurempiin leikkauksiin. Valtio ottaa tänä vuonnakin noin 5, 5 miljardia euroa lisävelkaa sopeutustoimista huolimatta. Säästöjen vastapainona osaamisen kehittämiseen ja koulutuksen uudistamiseen panostetaan 300 miljoonaa. Oulun yliopiston kohtelu antaa aihetta huoleen. Aina on syytä muistuttaa, että Oulu on puolen Suomen yliopisto eikä maakuntatason toimija. Pohjoisen kehityksessä sillä on ollut ja tulee olemaan valtava merkitys.

Kärkihankkeisiin ja rakenteellisiin uudistuksiin panostetaan 1,6 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.  Suurin näistä on sote-uudistus, etenee osana maakuntaitsehallintoa.
Haluan muistuttaa yhdestä tärkeästä tavoitteesta, sote-menojen kasvua halutaan hillitä 3 miljardilla vuosikymmenen kuluessa. Tämä edellyttää toimintamallien ja prosessien uudistamista ja parhaitten käytäntöjen levittämistä. Maakunnallisesti kattavasti toimivan palveluketjun edellytys on oikeudenmukainen ja valtakunnallisia eroja tasaava rahoitusjärjestelmä.

Kärkihankkeista jaettiin jo 600 miljoonaa euroa infran korjausvelan pienentämiseen, lisäksi Ely-keskukset päättävät vielä noin 360 milj. euroa kevään aikana uusiin parannushankkeisiin. Toivottavasti Oulussa nähdään koko maakunta kohdennuksia tehtäessä.  Biotalouteen panostetaan puun käyttöä lisäämällä 15 milj. kuutiometrillä ja kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen. Se on tärkeää, koko ketju työllistää lähes 300 000 ihmistä. Uusia toimia tehdään myös digitalisaation edistämiseksi, byrokratian keventämiseksi ja pienyritysten aseman helpottamiseksi.

Velan kasvun pysäyttäminen on tulevien sukupolvien etu ja nuorten maakuntana juuri Pohjois-Pohjanmaa hyötyy siitä.

<< Takaisin edelliselle sivulle