Blogi

Oulaisten kampukselle ortopedinen keskus

Oulaisten kampukselle ortopedinen keskus


Aluksi ajankohtaiseen Oulaskankaan synnytystoiminnan jatkumiseen. Etenkin alueen oppositiovoimat kritisoivat alueemme edustajia, ettemme olisi tehneet riittävästi asiaan eteen. Tähän totean, olen itse ja yhdessä muiden alueen edustajien kanssa tehneet hyvää yhteistyötä niin Oulaisten kaupungin kuin PP:n sairaanhoitopiirin ja pääministeri Juha Sipilän kanssa. Lukuisia kertoja olemme vierailleet asian tiimoilta myös ministeriössä. Olimme aloitteellisia viime kesänä ministeriön myöntämän poikkeusluvan myöntämiseksi. Sittemmin syksyllä Valviran toimesta tämä todettiin riittämättömäksi, joka tulkitsi asiassa erittäin kireästi voimassaolevaa terveydenhuoltolakia ja päivystysasetusta. Tämä on erittäin valitettavaa odottavien äitien ja alueen ihmisten kannalta. Jätimmekin oikeusasiamiehelle kantelun Valviran toimista, joka kerta toisensa jälkeen on hylännyt Oulaskankaan synnytystoiminnan jatkumisen, vaikka sairaalassa on tehty merkittäviä parannuksia sekä henkilöstön osaamiseen, että laitteisiin.


Yleinen mielikuva lienee se, että hallitus keskittää terveydenhoidon toimintoja sulkemalla pieniä yksikköjä. Kunnat taas pyrkivät säilyttämään alueensa palveluja yksityisten konsernien avulla. Voisiko julkisen erikoissairaanhoidon aluesairaalaa säilyttää elinvoimaisena mitenkään? Pitäisikö selvittää, onko mitään sellaista toimintaa, joka olisi mahdollista siirtää isoista keskuksista maakuntaan? Hoito saataisiin tällöin lähemmäs asiakkaita. Kustannustehokkuus ja hoidon saatavuus paranevat. Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma antoi Oulaisten vierailunsa yhteydessä toivoa Oulaskankaan aluesairaalan vahvistamisesta ja yhteispäivystysaseman säilyttämistä.
Oulaisissa on terveydenhuollon keskittymä (kampus), jossa sijaitsevat Oulaskankaan aluesairaala (OAS), terveyskeskus, Taukokankaan kuntoutuslaitos ja ammattikorkeakoulu. Aluesairaala on osa PPSHP:n toimintaa ja ammattikorkeakoulu on osa Oulun seudun ammattikorkeakoulua. OAS:ssa tehdään nykyisellään ortopedisia leikkauksia merkittävä osa PPSHP:n ortopediasta. Tätä ortopedista leikkaustoimintaa OAS:ssa on mahdollista lisätä merkittävästi nykyisestään. Lisäys on mahdollista, mikäli OAS:n tiloja ja laitteita voidaan käyttää myös yksityisesti sairaalan oman henkilöstön toimesta. Siten OAS:n käyttöaste nousee nykyisestään. Sairaala saa vuokratuloa ja henkilöstö oppii kantapään kautta kustannustehokkuutta.


Esimerkkinä voisi olla se, että sairaalan henkilöstön omistamat yhtiöt tekevät iltaisin ja lauantaisin ortopedisia leikkauksia. Leikkauksen jälkeen tarvittavan kirurgin valvoman osastohoidon, 1 - 5 päivää, nämä yhtiöt ostavat OAS:sta. Toiminta voisi olla järkevää ajoittaa siten, että ostettavat osastopäivät ajoittuvat viikonlopun yli, jolloin osastojen käyttöaste nykyisin on matalimmillaan. Kirurgin valvoman osastohoidon jälkeen, esim. alkuviikosta, leikatut potilaat siirretään Taukokankaalle tarvittavaan kuntoutukseen ja sieltä kuntoutuksen jälkeen kotiutukseen. Kontrollit tehtäisiin potilaan kotikunnassa sote-keskuksissa samojen ortopedien toimesta.
Ammattikorkeakoulun opetusohjelmaan sisällytettäisiin jakso yksityisestä toiminnasta julkisissa laitoksissa. Koko prosessi tuotettuna ”Oulaisten kampuksen”-mallilla saa aikaan huomattavaa kustannustehokkuutta. Olisiko mahdollista selvittää OAS:ssa yksityisen toiminnan ja Oulaisten kampuksen ortopedisen keskuksen mahdollisuudet?

Antti Rantakangas, Kansanedustaja (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle