Blogi

Perheiden hyvinvointi ratkaisee

Perheiden hyvinvointi ratkaisee

Kolumni Keskipohjanmaa -lehdessä äitienpäivänä 13.5.2018.

Syntyvyys oli viime vuonna reilu 50 000 vauvaa koko Suomessa. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla syntyvyys on koko maan tilannetta paljon parempi, mutta kehitys huolestuttava. Tilanteen muuttamiseksi tarvitaan uusia yhteiskuntapoliittisia toimia, ja työelämän kehittämistä joilla kannustetaan perheiden perustamiseen ja lasten hankintaan. Synnytysluvut ja siitä seuraava huoltosuhde ovat jo huolestuttavalla tasolla.

Nykyinen hallitus on tehnyt talouden vaikeasta tasapainottamisesta huolimatta lukuisia toimia lapsiperheiden hyväksi. Pienimpiä äitiys-, isyys-, vanhempain- ja sairauspäivärahoja korotetaan Keskustan johdolla jo toistamiseen, nyt yli 80 eurolla kuukaudessa. Yksinhuoltajakorotus on tulossa saman suuruisena myös opintotukeen. Nämä ovat merkittäviä köyhimpien lapsiperheiden eriarvoisuutta vähentäviä toimia. Aikaisemmin pienituloisimpien perheiden varhaiskasvatusmaksuja alennettiin, mikä merkitsi 6700 perheen vapautumista maksuista kokonaan. Vanhemmuuden kustannuksia tasataan maksamalla äidin työnantajalle 2500 euron korvaus. Äitiyspakkaus uudistetaan Suomen 100 -vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Perhevapaauudistus puhuttaa edelleen paljon. Keskusta ei ole romuttamassa kotihoidontukijärjestelmää, mutta kannustamme lasten isiä pitämään entistä enemmän vanhempainvapaata.

Perheiden tilanteeseen vaikuttaa rahallisten etuisuuksien lisäksi kuntien tarjoamat palvelut. Hyvä, puhdas ja turvallinen koulu on tärkeä asia. Koulujen peruskorjaus ja uudisrakentamistarve on lähes jokaisen kunnan asialistalla, joista ei kannata tinkiä. Kyse on lasten parhaasta ja henkilökunnan työhyvinvoinnista. Puhdas ja nykyaikainen koulu yhdistettynä ammattitaitoiseen opettajakuntaan on kunnan suuri vetovoimatekijä. Lastensuojelu asiat puhuttavat myös paljon. Perheillä on aikaisempaa enemmän ongelmia. Varhainen puuttuminen ja apu ovat tärkeitä asioita. Panostaminen näihin voimavaroihin tuo sekä inhimillistä että taloudellista hyötyä. Ensi vaalikauden yksi iso uudistus on sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Tavoitteena on toisaalta vahvistaa perusturvaa ja toisaalta varmistaa työnteon ensisijaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että aina kannattaisi ottaa työpaikka vastaan ja sosiaaliturva täydentäisi toimeentuloa.

Kala- ja Pyhäjokilaaksossa puhuttaa paljon Oulaskankaan synnytyssairaalaan tulevaisuus. Olen luottavainen tulevaisuuden suhteen, peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ymmärtää hyvin synnytystoiminnan merkityksen perheiden ja alueen kannalta. Oulaskankaalla on osaava henkilöstö ja sairaala saa hyvää asiakaspalautetta lisäksi Yli 70 prosenttia sairaalassa synnyttävistä ovat monisynnyttäjiä, se on korkea määrä. Vanha tuomarin ohje kuuluu ”mikä ei ole kohtuus ei voi olla lakikaan”. Alueen poikkeuksellisen vahvaa yksimielisyyttä ei voi sivuuttaa. Oulaskangas -kansanliike on ainutlaatuinen. Sote-uudistus merkitsee myös hyvän yhteistyön tarvetta pohjoisella alueella. Yhteistyötä pitää voida tehdä yli maakuntarajojen. Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma tuntee alueemme maakunnat ja hänellä on erinomaiset edellytykset rakentaa hyvä yhteistyö sairaaloiden välillä.

Suomen talouden myönteinen kehitys mahdollistaa tulevalla vaalikaudella lasten ja perheiden taloudellisen aseman parantamisen. Mikäli nyt ei olisi saatu taloutta tasapainoon, olisi se merkinnyt lapsillemme kovaa velkakuormaa ja vielä korkeampaa verotusta.

Oikein hyvää Äitienpäivää ja Kukan nimipäivää kaikille äideille ja mummoille!

Oman edesmenneen äitini muistotilaisuudessa siteerasin Suomenmaan entisen päätoimittajan Juha Maunon osanottoviestiä.  ´äiti on maailman kaunein sana`. Näin on.


ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja (kesk.)
Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle