Blogi

Peruspalvelut ovat kilpailutekijä

Peruspalvelut ovat kilpailutekijä

Kolumni Pyhäjokiseutu -lehdessä 2.1.2019


Kansalaiset kertovat kyselyissä hyvät peruspalvelut tärkeydessä ykköseksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä tarvitsemme peruspalveluita elämän eri vaiheissa. Neuvola- ja perhepalvelut ovat Suomessa maailman huippua. Itseäni harmittaa julkinen keskustelu lasten hoidon vaihtoehdottomuudesta, minkä mukaan - äidit heti töihin –ratkaisu olisi ainut oikea. Lasten kotihoito on hyvä vaihtoehto päivähoidon lisäksi, perheen niin päättäessä. Ei pakkopäätöksiä yhdestä oikeasta hoitotavasta. Lisäksi tarvitaan kotihoidontuen säilyttämistä ja työelämän työaikajoustoja, joilla tuetaan pikkulapsi-iässä eläviä perheitä. Lapsiperheiden talouden vahvistaminen monin eri tavoin on välttämätöntä jo lasten hyvän kasvun kannalta ja lisäksi syntyvyys on ollut Suomessa todella matalalla tasolla jo useita vuosia.

Pienten eläkkeiden ostovoimasta tulee paljon palautetta. On totta, vaikka olemme nostaneet useaan kertaan alinta takuueläkettä, niin eläkkeiden ostovoima on hiipunut. Erityisen vaikea tilanne on yksin omassa talossaan tai osakkeessaan asuvalla. Eläkkeiden indeksitarkistukset tulee toteuttaa jatkossa täysimääräisesti. Ikäihmisten kannalta tärkeitä ovat omalla asuinseudulla olevat ja toimivat terveyspalvelut, hyvät asumispalvelut ja vanhuudenturvaa varmistavat tukitoimet yhdessä omaisten ja läheisten kanssa. Eläkeläisjärjestöt, Reuma ja Tules sekä omaishoitajajärjestöt tekevät tässä arvokasta työtä ikäihmisten hyväksi.

Alkukeväästä eduskunnassa päätetään historiallisen isosta Sote-uudistuksesta. Sen tavoitteet ovat oikeat, palvelujen saatavuuden turvaaminen ja kustannusten kasvun hillintä ovat olleet kaikkien puolueiden tavoitteita. Alueemme kannalta tärkeimmät asiat ovat terveyden lähipalveluiden ja Oulaskankaan vahvan aseman turvaaminen. Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma antoi tästä hiljattain lupauksen vierailunsa yhteydessä. Hän onkin toiminut hyvin yhdessä luottamushenkilöiden kanssa luottamuksen säilyttämiseksi koko maakunnan alueella.

Nykyinen hallitus sai valtiontalouden tasapainoon. Säästötoimet olivat välttämättömiä vaikkakin epämukavia, muuten olisimme ajautuneet Kreikan tielle. Toimivat palvelut ovat tärkeä kilpailutekijä alueemme kehityksessä.

Hyvää uutta vuotta 2019 Pyhäjokiseudun lukijoille.

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk.) Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle