Blogi

Petokannan kasvu huolestuttaa

Petokannan kasvu huolestuttaa

Hirvenmetsästys on alkamassa ensi viikonloppuna. Hirven pyyntilupia on tänä vuonna ennätysmäärä, noin 55 000 kappaletta. Lupien määrä on noussut viiden vuoden aikana 33 000:sta nykyiseen määrään. Taustalla on hirvikannan kasvu, huomioiden kuitenkin alueelliset erot. Metsästäjät tekevät arvokasta työtä riistakannan hoidossa. Hirvien aiheuttamien liikenneonnettomuuksien määrä on myös alentunut viime vuosina. Metsästyksessä on kyse mielekkäästä harrastuksesta. Yleinen tavoite on saada mukaan uusia metsästäjiä, myös nuorempia metsästäjiä. Tähän on vastattu mm. Hallitus puolittamalla nuorten alle 18 vuotiaiden metsästyskortin hinta 20 euroon.

Tänä vuonna keskustelu petoeläinkannan määrän kasvusta on kiihtynyt. Luonnonvarakeskus (Luke) esitteli tilastoja kansanedustajille pari viikkoa sitten. Susikannan kasvu on tosiasia. Metsästäjät ovat jo pitkään kertoneet tästä havainnosta. Nyt viralliset tilastotkin vahvistavat sen. Erityisesti Oulun eteläpuoleisessa maakunnassa ja Pohjanmaalla susikanta on jopa tuplaantunut vuodessa. Tämä näkyy käytännön näköhavainnoissa ja vahinkojen määrässä. Luken mukaan vuosi sitten alueella oleva viisi susipariskuntaa. Tämän vuoden kevään havaintojen mukaan jo neljä laumaa ja yksi susipariskunta.  Susikantaa tulisikin pienentää huomattavasti vahinkojen vähentämiseksi ja ihmisten turvallisuuden lisäämiseksi. Susien määrää suojelee ja susikannan vähentämistä rajoittaa EU:n luontodirektiivi. Sen soveltamisen uutta tulkintaa valmistellaan Jari Lepän (kesk.) johdolla maa- ja metsätalousministeriössä. Keinoina olisivat kannanhoidollinen metsästys ja reaaliaikainen tappolupa.

Korvattavien petovahinkojen määrä oli viime vuonna 12,4 milj. euroa. Esimerkiksi metsästyskoiria menetettiin 50 kpl. Määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Vastaavasti lammasvahinkoja oli 100 kpl, tässäkin kaksinkertaistuminen samassa ajassa. Hirvenmetsästyskauden alkaessa moni koiranomistaja pelkää pahinta, uskaltaako hyvää hirvikoiraa päästää metsään susien pelossa. Samaa viestiä tulee myös jäniskoiramiehiltä. Lisäksi uusi uhka lähestyy pohjoistakin, sillä villisikakanta on Luken mukaan kasvanut vuodessa 23 prosenttia. Samalla myös sikaruton riski kasvaa. Kannan kasvu pitää ehdottomasti pysäyttää, näillä ajatuksilla syksyn pyyntikauteen.

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk.)
Eduskunnan Eräkerhon vpj

<< Takaisin edelliselle sivulle