Blogi

Rantakangas: takapenkiltä etupenkkiin

Rantakangas: takapenkiltä etupenkkiin

Kolumni Pyhäjokiseutu ym. -lehdissä 18.6.2019

Kuudes eduskuntakauteni alkaa hyvissä tunnelmissa. Istumapaikakseni vahvistettiin viime viikolla paikka salin eturivissä. Aloitin ensimmäisen kauden vuonna uutena edustajana 1999 istuntosalin takapenkiltä. Paljon on kahteenkymmeneen vuoteen jo mahtunut asioita ja poliittisia tilanteita. Olen saanut olla niin hallitus-, kuin oppositiopuolueen edustajana. Vuosiin on mahtunut myös taloustilanteissa niin nousu- kuin laskukausia.  Pohjois-Pohjanmaan maakunta on tullut näinä vuosina hyvin tutuksi. Paljon on tullut suoria kontakteja vaalipiirin ihmisiin, järjestöihin, kuntien edustajiin, yrityksiin ja muihin sidosryhmiin. Iso on asioiden määrä joita olen hoitanut.


Tähän kauteen lähden hyvällä motivaatiolla. Eduskunta päättää täällä viikolla valiokuntapaikoista, joista itselleni on tulossa valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtajuus. Sen kautta maakunnan asioihin voi vaikuttaa entistä paremmin aiemmin kertyneen laajan verkoston lisäksi.

Viime viikolla kävimme eduskunnassa uuden hallituksen tiedonantokeskustelun ja Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmasta ja hallitus sai luottamuksen selvin luvuin. Hallitusohjelma on hyvä. Talouden osalta tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste ja 60 000 uutta työpaikkaa. Ensi vuoden 2020 budjettiriihen yhteydessä arvioidaan riittävätkö nyt sovitut asiat tavoitteisiin pääsemiseen. Uutta tämän hallituksen ohjelmassa on entistä tiiviimpi yhteistyö työmarkkinaosapuolten ja yrittäjäjärjestön kesken. Keskusta sai omat tavoitteet hyvin läpi. Ennen hallitusneuvotteluihin osallistumista Keskustan asetti kymmenen kynnyskysymystä.  Nykyinen pääministeri, silloinen hallitunnustelija Antti Rinne (sd.) hyväksyi kaikki kynnyskysymyksemme neuvotteluiden pohjaksi.

Keskustan kentällä punamulta on aina ollut suosituin hallituspohja, niin tälläkin kertaa. Hyvää hallitusohjelmassa on mm. vahva panostus perustienpitoon, maatalouden rahoituksen turvaamiseen, kuntien valtionosuuksien lisäämiseen, luonnonvarojen lisäkäytön mahdollistamiseen, korotukset pienimpiin etuisuuksiin, mukaan lukien 50 euron korotus alle tuhannen euron kuukausieläkkeisiin. Aluepolitiikkaan panostamme säilyttämällä kuljetustuen ja varmistamalla Itä- ja Pohjois-Suomen aseman EU-rahoituksessa. Myöskään yritysten verotusta ei kiristetä. Sote-uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalle. Koulutukseen panostetaan paljon kaikilla asteilla mm. yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta lisäämällä ja tuhannen lisäopettajan samaisella ammatilliseen opetukseen. Turvallisuuspolitiikan linja jatkuu ja Hornetien korvaavat hävittävät hankitaan asiantuntijaesityksen pohjalta. Suomi sai hyvän hallituksen.

Eduskunnan istunnot jatkuvat heinäkuun alkuun saakka. Käsittelyyn tulee mm viime vuoden toimintakertomuksia ja vuoden toisen lisäbudjetin käsittely. Ensimmäistä eduskunnan kyselytuntia pääsemme seuraavaan vielä 27.6.

Oikein hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille.

Antti Rantakangas, kansanedustaja (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle