Blogi

Ruotsin vaalit ja Suomen tilanne

Ruotsin vaalit ja Suomen tilanne

Ruotsin viime sunnuntaiset valtiopäivävaalit olivat melkoinen jännitysnäytelmä. Perinteisesti naapurimaassa valtaa On pitänyt Ruotsin Sosialidemokraattien johtama vasemmiston ja vihreiden tukema vihervasemmistoallianssi, yhteensä viimeisen 80 vuoden aikana peräti 65 vuotta. Maltillisen Kokoomuksen ja Keskustan koalitio muun ajan. Näissä vaaleissa kolme isointa puoluetta Sosialidemokraatit, Kokoomus ja Ruotsidemokraatit julistautuivat voittajiksi. Tosin SDP ja Kokoomus kärsivät tosiasiassa tappion. Keskusta oli myös vaalien voittaja. Nähtäväksi jää rikotaanko blokkirajat tällä kertaa vai otetaanko maahanmuuton vastustamisella voiton saanut Ruotsidemokraatit mukaan. Suomessa tässä asetelmassa SDP:n ja Keskustan punamulta olisi varma vaihtoehto uudeksi hallitukseksi.

Ruotsidemokraatit ja Perussuomalaiset ovat tavallaan veljespuolueita vaikkakaan ei virallisesti. Vastuunkanto ei ole kummallakaan paras vahvuus. Ruotsissa asioita on hoidettu aina järkevästi. Tämän seurauksena maa on vauras ja esimerkki monessa suhteessa. Tuli Ruotsiin mikä hallituspohja tahansa, uskon vastuullisen politiikan jatkuvan.

Suomessa eduskunta käynnisti työt viime viikolla. Perinteinen asetelma jatkui. Oppositio ei löytänyt juuri mitään hyvää hallituksen esityksistä. Hallituksen tavoite pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamiseksi on oikea. Meillä Suomessa on edelleen liian paljon työttömiä ja toisaalta avoimia työpaikkoja joihin ei tahdota löytää työntekijöitä. Tämä rajoittaa yritysten kasvua ja toisaalta ylläpitää korkeita työttömyysmenoja. Ensi kaudella tuleekin saada nopeasti sosiaaliturvan uudistus, jonka tavoitteena tulee olla palkan, sosiaaliturvan ja verotuksen kokonaisuus, joka kannustaa aina työn vastaanottamiseen. Tietenkin niin, että toimeentulo tulee turvatuksi. Hyvä työpaikkamäärä takaa sen, että valtiolle saadaan verotuloja sosiaalietuuksiin. Mikäli liikkumavaraa valtiontalouteen saadaan, se tulee käyttää pienituloisten tulojen kasvattamiseksi.

Vanhat sanonnat, että vahva talous on köyhän paras turva ja työ on parasta sosiaalipolitiikkaa pitävät edelleen paikkansa.

<< Takaisin edelliselle sivulle