Blogi

Sote-uudistus ei voi kaatua!

Sote-uudistus ei voi kaatua!

Kolumni Keskipohjanmaa -lehdessä 2.11.2017


Vuosia valmisteltu sosiaali-ja terveysuudistus lähestyy päätöstä. Jo vuosikymmen sitten silloisen Paras-lain pohjalta haettiin laajempia hartioita sosiaali-ja terveyspalveluille. Etenkin pienimmille kunnille nimenomaan erikoissairaanhoidot kulut ovat olleet niin suuria ja vaihtelevia, joista nämä eivät tahdo selviytyä.
Maakunta-ja sote uudistusta valmistellaan siltä pohjalta, että tulevat maakuntavaalit olisivat tasan vuoden päästä lokakuun lopussa.

Julkisessa keskustelussa julkinen terveydenhoito saa aliarvostetun roolin. Hoitajat ja lääkärit tekevät tärkeää ja arvokasta työtä, mutta silti monessa kunnassa vaivaa tekijäpula. Kokonaiskustannuksilta Suomen sote-menot ovat hyvin vertailukelpoisia ja kohtuullisia kansantalouden näkökulmasta. Erikoissairaanhoito on korkealle arvostettua ja laadukasta. Ikärakenteen muutos, ja kehittyvä lääketiede merkitsevät kohoavia kustannuksia tulevina vuosikymmeninä, tähänkin vastataan sote-uudistuksella.

Ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus on iso haaste etenkin maaseutualueilla. Viimeisen vuoden aikana hallituksessa on väännetty kättä valinnanvapaudesta ja sen toteuttamisesta. Valinnanvapauteen liittyy hyviäkin asioita, mutta käytännön ongelmat liittyvät siihen, kuinka vähäväkisillä alueilla tulee tarjontaa yksityisten yritysten toimesta. Pelättävissä on, että maaseudun palvelut eivät kiinnosta yksityistä yritystoimintaa. Sosiaali-ja terveysministeriön valmistelemat uudistukset ovat merkinneet konkreettista uhkaa aluesairaaloiden toiminnalle. Tähän tulee kiinnittää huomiota jatkovalmistelussa.

Tapasimme kuluneella viikolla peruspalveluministeri Annika Saarikon. Hän kertoi, että käsittelee Oulaskankaan synnytystoiminnan jatkon vasta sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus on antanut ratkaisun Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valitukseen synnytystoiminnan jatkumisesta. Tämä on looginen toimintalinjaus. Muutoinkin ministeri tuntuu suhtautuvan edeltäjää ymmärtäväisemmin alueelta tulevaan palautteeseen. Sosiaali-ja terveyspalvelut ovat hyvinvointiyhteiskunnan tärkeä perusta. Lääkärin palveluita, hoivaa ja eri etuisuuksia kaikki tarvitsevat aikanaan. Verotuloilla rahoitetaan palvelut, hyvä niin.

Viime viikon perjantaina valtiovarainvaliokunta hyväksyi YLE-veron muutoksen. Sen myötä 390 000 pienituloisinta vapautetaan kokonaan verosta. Kilpailukykysopimukseen liittyen hallitus on toiminut niin, ettei kenenkään tuloverotusta nosteta eikä kokonaisveroaste kohoa. Loppuvuoden aikana käytävät työmarkkinaneuvottelut vaikuttavat talouden ja työllisyyden kehitykseen. Nollakorotuksilla sopimuksia ei synny, mutta malttia tarvitaan.

Maakunta-sote-uudistus on iso mahdollisuus. Euroopassa maakuntahallinto on ollut itsestäänselvyys kautta aikain. Meillä siirrytään tasan vuoden päästä pidettävien maakuntavaalien kautta historialliseen aikaan. Luottamushenkilöiden kannattaa ottaa heti alusta alkaen valta omiin käsiin. Maakuntatason valmistelussa riittävän kattavan palveluverkoston säilyttäminen on ainakin Keskustan tavoitteena. Keskittämistä pitää välttää ja käyttää tietotekniikan hyödyt hajautusta tukien. Talouden kasvu, työllisyyden parantaminen ja kansalaisten paremmat tulevaisuuden näkymät antavat perustan myös sote palveluiden rahoitukselle tulevaisuudessakin.

Meillä päättäjillä ja valmistelijoilla on tärkeä rooli sote-uudistuksen onnistumisessa. Ihmisille pitää puhua uudistuksesta käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi sekä siitä, miten nämä vaikuttavat ihmisten arkeen. Sitä kautta saamme ihmisten hyväksynnän uudistukselle ja he kiinnostuvat aikanaan äänestämään maakuntavaaleissa.

ANTTI RANTAKANGAS
kansanedustaja, (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle