Blogi

Tehty työ näkyy

Tehty työ näkyy

Kolumni Keskipohjanmaa -lehdessä 23.6.2017

Suomen talouden kasvu kiihtyy. Kiitos tästä pääministeri Juha Sipilän hallituksen toimien ja vientimarkkinoiden elpymisen. Suomen bruttokansantuote romahti vuoden 2008 jälkeen peräti 8 prosenttia. Sen jälkeen olemme eläneet lähes kymmenen vuotta lähinnä nollakasvun aikaa. Nyt näkymä on myönteinen ja esimerkiksi valtiovarainministeriö ennustaa 2,4 %:n talouskasvua. Syksyn työmarkkinaratkaisu ratkaisee miten tässä jatkossa käy. Maltillinen palkkaratkaisu yhdistettynä pieni- ja keskituloisille suunnattuun veronkevennykseen olisi kilpailukykyä vahvistava kokonaisuus.

Eduskunta hyväksyi tällä viikolla yksimielisesti ruokapoliittisen selonteon. Hyvä asiakirja monine lausumineen. Huomiota kiinnitettiin maatalouden kannattavuuteen, ruoan viennin edistämiseen, julkisen sektorin hankintoihin ja byrokratian karsimiseen. Myös alkutuottajan asema ruokaketjussa nousi esille. Tällä hetkellä tuottajat ovat liian heikoilla ja saavat vain minimihinnan tuotteista. Esitin huolen Sdp:n, Vihreitten ja Vasemmistoliiton piireistä esitetyille kannanotoille, joissa on esitetty mm. kiinteistöveroa maa-ja metsätaloudelle, kansallisen tuen leikkauksia ja lomitusjärjestelmän alasajoa. Valitettavasti opposition edustajia oli heikosti paikalla ja vastauksia ei oikein tullut. Hyvä jos aidosti koko eduskunta puolustaa omaa maataloutta ja koko elintarvikeketjua. Se työllistää noin 340 000 henkilöä. Maakuntien kannalta kyse on todella tärkeästä elinkeinosta.

Hallituksen toimet alkavat tuottaa tuloksia. Kansalaisten luottamus omaan ja maan talouteen on myönteisintä sitten vuoden 2010. Tämä lupaa hyvää.

Politiikassa tapahtuu koko ajan. Perussuomalaisten hajoaminen ei ollut yllätys. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon joukkue noudattaa monista kunnista tuttua toimintaa. Päätöksiä vastustetaan, niistä äänestetään ja lopuksi tehdään valituksia jokaiseen oikeusasteeseen. Vastuunkannosta ei silloin puhuta. Ministeri Soini nosti 20 vuoden aikana puolueensa toiseksi suurimmaksi ja merkittävään hallitusvastuuseen. Perintö tuhoutui yhdessä kokouksessa, mikä on valitettavaa. Onneksi vastuunkanto yhteisen hallitusohjelman puolesta jatkuu uuden ryhmän toimesta. Tärkeää oli saada hallituskriisiin nopea ratkaisu, ilman viikkoja kestäneitä hallitusneuvotteluja. Hallitusohjelmaakin ei tarvinnut repiä auki, kun sama ministeristö jatkoi.
Toki oppositiota harmittaa, kun hallituskriisi suli kokoon parissa päivässä. He olisivat halunneet näytellä uuden kohtauksen, lopputulos toki tietäen. Kd ja Rkp osoittivat vastuuntuntoa, ilmoittamalla hallitusvastuun mahdollisuuden. Muut oppositiopuolueet ilmoittivat uusien vaalien välttämättömyyden, vaikka perustuslain mukaan eduskunnan hajotusvaalit ovat vasta viimesijainen ratkaisu ja silloinkin vasta, jos hallitusta ei muuten saataisi muodostettua, eikä vastuunkannolla saisi pelata.
Alkuviikosta kävimme pääministerin tiedonantokeskustelun ja äänestimme hallituksen luottamuksesta. Sipilän hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta, hyvä niin.

Rentouttavaa kesää, nautitaan siitä ja kerätään voimia tulevaan.

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle