Blogi

Tulevaisuuspäätöksiä kehysriihestä

Kolumni Kaleva -lehdessä 19.4.2017

Tulevaisuuspäätöksiä kehysriihestä

Kuntavaalit ovat takana ja arki koittanut. Uusilla päättäjillä on mielenkiintoinen kausi alkamassa. Uusi kuntalaki tulee nyt voimaan myös luottamushenkilöiden osalta. Sote-palvelut ja useat maaseutu- ja ympäristötoimen palvelut siirtyvät 1.1.2019 maakunnille. Kunnille jäävät muutossa elinvoima, sivistys ja teknisen yhdyskuntatekniikan hoito. Työtä riittää varmasti, ja ennustettavuus kuntataloudessa helpottaa tilannetta. Sote-menoja on ollut vaikea ennakoida varsinkin pienissä kunnissa, sen sijaan muut tekijät kuten mm. koulujen oppilasmäärä on hyvin ennakoitavissa. Menestystä kaikille uusille päättäjille.

Hallitus kokoontuu ensi viikon alussa puoliväliriiheen, jossa linjataan tulevien vuosien talouskehykset ja uudet toimenpiteet mm. työllisyyden parantamiseksi ja yritystoiminnan edistämiseksi. Valoa on jo nähtävissä taloudessa, sillä viime vuoden valtion talouden alijäämä jäi miljardin ennakoitua pienemmäksi, samoin talouskasvu oli nopeinta vuosiin. Hallituksen toimilla on ollut merkitystä, menosäästöt, rakenteelliset uudistukset ja kilpailukykysopimus yhdessä ovat parantaneet kilpailukykyämme. Matkailu kasvaa, metallisteollisuudessa auto- ja telakkateollisuus työllistävät runsaasti uusia työntekijöitä. Äänekosken biotehtaan vaikutukset heijastuvat myös Pohjois-Suomeen ja uusista kohteista Kemin ja Kemijärven investointipäätöstä odotetaan lähikuukausina. Myös Rakentaminen on vilkastumassa, joka on seurausta talouden myönteisestä kehityksestä. Näillä esimerkeillä on vaikutusta myös muiden alojen talouden nousulle.

Kehysriihestä odotetaan konkreettisia uusia linjauksia. Uusia säästöpäätöksiä ei enää tarvita eikä niitä pidä tehdä, mutta kasvun vahvistamista tukevia toimia kylläkin. Ratkaisuja on löydettävä työn kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen, työn vastaanottamiskynnyksen madaltamiseen ja kannustavuuteen. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen pitää löytää lisäpanoksia, myös sisäisestä turvallisuudesta mm. poliisien määrärahojen osalta tulee huolehtia.

Vierailimme hiljattain kansanedustajaryhmällä Kelassa. Siellä meille syntyi vahva käsitys Kelan asiantuntemuksesta myös uudessa Sote järjestelmässä. Ministeriön tulisikin nopeasti antaa Kelalle tehtäväksi hoitaa valtakunnallinen ICT - tietojärjestelmän rakentaminen. Asialla on jo kiire, koska järjestelmien tulisi toimia jo 1.1.2019 alkaen. Kelalla on jo nyt paljon tietokantaa, jota voitaisiin hyödyntää uudessa järjestelmässä. Yhteisen tietojärjestelmän toimivuus ja saumaton hoidonporrastus ovat avaintekijöitä tavoiteltavaan sote menojen kasvun hillintään.


ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Haapavesi
---
Lisätietoja Antti Rantakangas puh 050 5113 147

<< Takaisin edelliselle sivulle