Blogi

Turvallisuudesta on huolehdittava

Turvallisuudesta on huolehdittava

Kolumni Pyhäjokiseutu -lehdessä 30.10.2019

Näin YK:n päivän jälkimainingeissa on tarpeen todeta, että rauhanvaalimisesta huolimatta maailmanpoliittinen tilanne on muuttunut viime vuosina huonompaan suuntaan. Kriisipesäkkeitä on eri puolilla maailmaa. Lähi-Itä on ollut pitkään konfliktialuetta. Syyrian tilanne näytti rauhoittuva, mutta Turkin hyökkäys Syyriaan ja ”suojavyöhykkeen” muodostaminen johti 200 000 uuteen pakolaiseen alueella. Turkki on uhannut päästää alueellaan miljoonat pakolaiset Eurooppaan, mikäli Eu asettaa tälle pakotteita. Tämä on vakava uhka Europan turvallisuudelle sekä pakolaispolitiikalle.

Turkille ei ole asetettu mitään talouspakotteita. Taustalla on Turkin suuri merkitys Eu:lle kauppapolitiikassa. Vastaavasti Turkilla on NATO:n toiseksi suurin armeija. Toinen tilanne oli Itä- Ukrainassa Krimin valtauksen aikaan. Eu asetti Venäjälle heti kovia pakotteita, ja nämä johtivat Venäjän vastapakotteisiin.
Näiden seurauksista on kärsitty myös alueellamme. Maidontuottajat ja Haapavesi meijerikuntana ovat olleet suurimmat menettäjät. Helpommaksi tilannetta ei tee USA:n ja Kiinan kauppasota. Tällä on merkittäviä vaikutuksia Eu-maiden talouteen.

Suomalaistenkin pitää varautua, koska erilaisten ääriliikkeiden radikalisoitumisen ja terrorismin uhan voi todeta olevan totta. Hallitusohjelmassa sovittiin puolustuksemme Hornethävittäjien korvaamisesta vastaavan puolustustehoisella kalustolla. Hankintavalmistelut ovat jo pitkällä ja päätökset tehdään tämän hallituksen aikana. Kyse on miljardiluokan hankinnoista. Uskottavan puolustuksen kannalta hankinta on välttämätön. Samoin kuin merivoimien uudistamiseen ja tarvittavista voimavaroista maavoimien kalustoon. Yleinen asevelvollisuus ja koko maan puolustaminen ovat meidän turvallisuuspolitiikan kulmakiviä. Hyvien suhteiden vaaliminen naapurimaiden kanssa on tietenkin edelleen tärkeää. Sisäisen turvallisuuden kannalta hallituksen päätös lisätä poliisien määrää 300 poliisilla oli tarpeen, sekä samoin rajavartioston voimavarojen turvaaminen. Lainsäädäntöä parannettiin jo edellisellä kaudella. Poliisin tiedusteluvaltuuksia lisättiin ja esimerkiksi Suojelupoliisin rahoitusta parannettiin. Nämä kaikki on tehty suomalaisten turvallisuutta ajatellen. Maailma on muuttunut ja sinisilmäisyyteen ei ole sijaa.

<< Takaisin edelliselle sivulle