Blogi

Uusi hallitus tulee- tosiasiat eivät muuttuneet

Uusi hallitus tulee- tosiasiat eivät muuttuneet

Kolumni Pyhäjokiseutu -lehdessä 8.5.2019

 

Kevään eduskuntavaaleissa äänestäjät äänestivät suuria muutoksen puolesta. Koskaan aikaisemmin suurimman puolueen kannatus ei ole jäänyt alle 20 prosentin. Tästä syystä nyt on neljä keskikokoista puoluetta Sdp, Perussuomalaiset, Kokoomus ja Keskusta. Talouden tosiasiat eivät muuttuneet vaaleissa miksikään. Alkavalla kaudellakin on harjoitettava sellaista talouspolitiikka, jossa huolehditaan kilpailukyvystä, työllisyydestä ja hillitään velkaantumista. Mielenkiintoista seurata kuinka SDP lunastaa vaalilupauksensa.

Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajamaana heinäkuun alusta, mikä kestää vuoden loppuun saakka mittainen. Edellisen kerran Suomella oli puheenjohtajuus 2006. Tehtävään on valmistauduttu kaikkien puolueiden yhteistyöllä Juha Sipilän (kesk.) johdolla. Yksi tärkeimpiä kokonaisuuksia on uuden seitsenvuotisen ohjelmakauden valmistelu. Tämä käsittää sekä maatalouden että aluepolitiikan rahoituksen. Tässä on paljon pelissä, koska rahoitus vähenee Brexitin eli Britannian Eu eron myötä. Kotimaan päätöksistä soten ratkaisu pitää saada vihdoin aikaan. Toivottavasti maakunnalliselta pohjalta huomioiden aluesairaaloiden roolin. Toivottavasti myös uusia innovaatioitakin sallitaan. Julkisessa keskustelussa on ollut Sairaala-Extran nimellä kulkeva malli, jossa julkisia tiloja hyödynnettäisiin yksityisten lääkäriyrittäjien toimesta.

Työllisyys ei parane yritysten verotusta kiristämällä. Sama pätee myös metsien hyödyntämiseen, lisähakkuilla mahdollistetaan kotimainen puu myös uusiin investointeihin. Oulun eteläinen alueemme on monien haasteiden edessä, joista tärkeimpänä väestön väheneminen. Alueen vetovoima tulee pystyä säilyttämään. Tämä edellyttää riittävästi koulutuspaikkoja. Jatkossa alueen pitäisi keskittyä omien vahvuuksien esillä pitämiseen ja niiden vahvistamiseen. Alueellisesta näkökulmasta Oulainen on onnistunut parhaiten, toinen ilahduttava nousija on Kärsämäki. Asioiden valmistelu on asiantuntevaa ja päätökset syntyvät ilman valituksia.
Kunnissakin on samat talouden tosiasiat. Menot on mitoitettava tuloihin. Mitä nopeammin talouden sopeutustoimet tehdään mm. rakenteita uudistamalla tehdään sitä pienemmäksi ne jäävät. Välttämättömien päätösten lykkääminen on vastuutonta. Kuntien ykköspuheenjohtajat kantavat päävastuun tuloksista se on tehtävien ” luontaisetu”.

Kiitos äänestäjille luottamuksesta. Kuudes valtakirja on käytössä. Jatkan tuloksellista työtä Pohjoisen puolesta- pidetään yhteyttä.

Antti Rantakangas

<< Takaisin edelliselle sivulle