Blogi

Vain työ synnyttää hyvinvointiaRantakangas Keskipohjanmaa -lehden kolumnissa 25.3.2016

Vain työ synnyttää hyvinvointia

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen tärkein tehtävä on Suomen kilpailukyvyn parantaminen ja sen seurauksena parempi työllisyys ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus.
Ulkoista apua ei valitettavasti markkinoilta juuri tule. Euromaista Suomen kasvu on tällä hetkellä yksi alhaisimpia. Tärkeimmät kilpailijamaat Ruotsi ja Saksa porskuttavat vahvasti eteenpäin. Onneksi yhteiskuntasopimusneuvottelut jatkuvat ja toivottavasti tuloksiakin syntyy. Tässä on kyse ennen muuta työttömien edusta, sillä työpaikkojen lisääntymisen myötä heidän tulevaisuudenuskonsa vahvistu. Uusia työpaikkoja syntyy vain kannattaviin yrityksiin. Tässä kilpailukyky on avainasia ja toki tarvitaan innovaatioita ja myyntiosaamistakin. Meillä on liian iso määrä ihmisiä työmarkkinoiden ulkopuolella. Tämä tuo veronmaksajille korkean veroasteen, joka vie ostovoimaa. Toki verotuksen progressio tuo oikeudenmukaisuutta, kuten kuuluukin. Venäjän suhteiden osalta on hyvä kun valtiojohto Tasavallan Presidentti Niinistön johdolla tekee aktiivisesti työtä yhteistyön eteen. Suomelle Venäjäsuhteet ovat paljon tärkeämpää kuin keskimäärin EU maille. Kaupan vapautuminen olisi merkittävä piristysruiske taloudelle. Toivotaan, että kesällä EU pakotteiden umpeutuessa saadaan aikaan molemmin puolin lievennyksiä.

Yhteiskuntasopimuksen lisäksi hallituksen panostukset kärkihankkeisiin ovat tärkeitä tulevaisuutta rakentavia toimia. Biotalous ja etenkin puun käytön lisääminen ja oma energiantuotanto voivat tuoda paljon uusia työpaikkoja. Metsätilojen sukupolvenvaihdoksiin on tulossa huojennuksia, tällä halutaan ehkäistä tilojen pirstaloitumista perinnönjakojen kautta. Luovutus pitäisi voida tehdä kohtuullisin tuloveroseuraamuksin ja riittävän ajoissa, tällä on iso merkitys puuhuollon kannalta. Työllisyys, yrittäjyys ja kasvuvaiheen rahoitus ovat kokonaisuudessa avainsanoja työllistämiskynnyksen madaltamiseen.

Byrokratian purku on kokonaisuus, millä haetaan konkreettisia ratkaisuja, mitkä helpottavat kansalaisten, yritysten ja maatilojen arkea. Digitalisaation kautta halutaan parantaa kansalaisten asiointimahdollisuuksia. Hallitus toteuttaa myös isoja rakenneuudistuksia, joista sote ja maakuntaitsehallinto ovat historiallisia alueellisen päätöksenteon kannalta. Liikennesektorilla haetaan myös uusia ratkaisuja, jotka varmistaisivat nykyistä suuremmat panostukset tieinfran parantamiseen.Huhtikuun alun kehysriihessä myös sisäinen turvallisuus puhuttaa varmasti. Poliisi tarvitsee samankaltaiset valtuudet mitä muissakin maissa on. Liian sinisilmäisiä ei kannata olla. Brysselin terrori-iskut olivat järkyttävä muistutus. Sisäisen ja ulkoisen turvallissuden määrärahojen riittävyys on tärkeä kivijalka, jonka päälle rakentuu hyvinvointiyhteiskuntamme. Kuitenkin on niin, että vain työ synnyttää hyvinvointia.

Rauhallista pääsiäisen aikaa kaikille Keskipohjanmaan lukijoille

Antti Rantakangas
Kansanedustaja (kesk), Haapavesi

 

<< Takaisin edelliselle sivulle