Blogi

Vapaaehtoinen maanpuolustus tärkeää

Kolumnini Kalajokilaakso -lehdessä ke 22.8.2018

Vapaaehtoinen maanpuolustus tärkeää

Olin viime lauantaina Vihannin Reservilaisten 60- vuotisjuhlassa ja muuan päivä aikaisemmin Haapavedellä Tammenlehväsukupolven kristillisisänmaalisessa kesäjuhlassa. Molemmissa juhlissa korostui veteraanisukupolven poikkeuksellisen merkittävä työ itsenäisyyden säilymisessä ja valtavassa jälleenrakentamistyössä. Sotiemme veteraanit, joita on enää harvalukuinen määrä, ansaitsevat syvän kunnioituksen ja kiitoksen. Samoin kotirintaman naiset ja lotat. Viimeisinä vuosinaan he tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen, joilla helpotetaan heidän arkea. Naisten merkitystä ei ole riittävästi korostettu. Puolisot ja tyttöystävät pitivät kotirintaman vahvana, jolla oli iso merkitys rintamalla olleille miehille ja koko Suomelle. Sodan jälkeen kotiin tuli henkisesti ja fyysisesti väsynyt mies. Monissa tapauksissa myös haavoittunut. Tuohon aikaan ei ollut ammattilaisia, psykologeja tai vastaavia antamaan ammattiapua järkyttäviä kokemuksia kokeneille miehille. Puoliso tai tyttöystävä hoitivat tämän ja helppoa se ei varmasti ollut. Samoin tuohon aikaan lasten kasvatus oli pitkälti äitien vastuulla. Miehet olivat raskaassa työssä savotoilla, pelloilla tai tehtailla. Sodan ajan lapsista kasvoi kuitenkin yhteiskuntamme kova kivijalka, joka nosti Suomen yhdeksi maailman parhaista maista kaikilla mittareilla. Oikeusvaltio toimii meillä, poliisiin luotetaan ja arvostetaan, oikeuslaitos on riippumaton, taloudellisesti olemme kansantuotteella mitattuna maailman kärkijoukossa, sivistystasomme on korkea-kiitos maksuttoman opetuksen ja ammattitaitoisten opettajien.

Ensi vaalikaudella tulee puolustusvoimien hankinnat päätösvaiheeseen. Uskottava puolustus edellyttää ajanmukaista kalustoa maanpuolustustahdon lisäksi. Politikointiin ei pidä sortua. Itsenäisyyden säilyminen edellyttää viisasta ulkopolitiikkaa, tasapainoista valtion taloutta ja oman maan puolustuskykyä.

Vihannin reserviläisjuhlassa korostui vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkitys. Suomen puolustuspolitiikka nojaa kolmeen lähtökohtaan. Yleiseen asevelvollisuuteen, koko maan uskottavaan puolustukseen ja sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. Reserviläiset, reserviupseerit ja Maanpuolustuskoulutus yhdistys (MPK) tekevät tärkeää työtä ylläpitäen erilaisia reservin valmiuksia mahdollisten uhkatilanteiden varalle. Kyseessä on motivoiva harrastus, jolla on iso yhteiskunnallinen merkitys. Eduskunta on vuosittain lisännyt MPK:n rahoitusta, kun valtiovarainministeriö on sitä vuosittain leikannut. Näin tehdään ensi vuodellekin. Juhlassa nousi esille uusi aselakiluonnos, minkä mukaan yritetään rajoittaa jälleen ampumaharrastajien, reserviläisten ja metsästäjien ampuma-aseen hankintaa. Tällainen aie pitää poistaa laista jo esitysvaiheessa. Rehelliset reservin harrastajat ja metsästäjät eivät ole riskitekijä-päinvastoin. Riista - ja petokannan sääntely on yhteiskunnallisesti välttämätöntä- kiitos tästä metsästäjille.

Hyvää alkavaa syksyä Kalajokilaakson lukijoille.

ANTTI RANTAKANGAS
Kansanedustaja, Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle