Blogi

Yhteiskuntasopimus syntyy, jos liitoilla on siihen halua

Yhteiskuntasopimus syntyy, jos liitoilla on siihen halua

Mielipidekirjoitus Kaleva -lehdessä 14.5.2016

 

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen heittelee kiviä lasikaapissa kolumnissaan Kalevassa 11.5.2016.

SDP:llä oli edellisellä vaalikaudella kaikki keskeiset ministerin tehtävät valtiovarainministeristä työministeriin Suomen talous- ja työllisyystilanteen parantamiseksi, mutta kaikki sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta alkaen jäi tekemättä. Suomessa kasvoivat viime vaalikaudella vain työttömyys ja valtion velka – molemmat poikkeukselliseen vakaviin lukuihin. Työttömiä tuli SDP:n ollessa hallituksessa lisää yli 100 000.

Suomalaiset äänestivät eduskuntavaaleissa Keskustan edustaman muutoksen puolesta. He katsoivat, että Suomi ansaitsi parempaa kuin mitä edelliset neljä vuotta olivat olleet. Sipilän hallituksen ensimmäisen vuoden aikana maamme tulevaisuuden isoista asioista on saatu tai ollaan saamassa ratkaisu aikaan.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksesta on parhaillaan liittojen neuvoteltavana. On tärkeää, että se viedään mahdollisimman laajasti työehtosopimuksiin. Yhteiskuntasopimus syntyy, jos liitoilla on siihen halua ja ennen muuta neuvottelurauha. Toteutuessaan yhteiskuntasopimus mahdollistaa talous- ja työllisyyskäänteen. Sitä täydentävät hallituksen sopimat työllisyys- ja yrittäjyyspaketit ja koko maahan ulottuvat elvyttävät liikennehankkeet. Lisää päätöksiä työllisyyden parantamiseksi tehdään elokuun budjettiriihessä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta on edellisen vaalikauden sekasorron jälkeen saatu aikaan toteuttamiskelpoinen, maakuntiin tukeutuva ratkaisu. Uudistus viedään tällä vaalikaudella maaliin. Ihmisten palvelut on turvattava koko Suomessa mahdollisimman lähellä. Lääkärille on päästävä nykyistä nopeammin. Tärkeintä on laittaa perusterveydenhuolto kuntoon, sitä tarvitsevat eniten perheet, vanhukset, sairaat, työttömät ja  ylipäätään yhteiskuntamme heikoimmat.

Hallitus on myös päättänyt kipeistä, yhteensä neljän miljardin euron menosäästöistä tälle vaalikaudelle, jotta Suomen velaksi eläminen saadaan aikanaan loppumaan. Säästöistä huolimatta hallitus on pystynyt tekemään myös parannuksia. Pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä korotetaan. Omaishoitoa laitetaan vihdoin kuntoon. Perheiden palveluihin satsataan. Oikeudenmukaisuudesta on verotuksen puolella huolehdittu keventämällä pieni- ja keskituloisten verotusta ja kiristämällä suurituloisten verotusta.

Suomen nostamisessa lamasta tarvitaan yhteistyötä. Se on suomalainen tapa toimia ja ehdottomasti yksi vahvuuksiamme myös tulevaisuudessa. On valitettavaa, että SDP on valinnut yhteistyön sijaan poltetun maan politiikan, jota Tuppuraisenkin kolumni edustaa. Varmaa on, että vastakkainasettelu ei tuo Suomeen yhtään työpaikkaa lisää, ja ihmisten pelottelun sijaan vastuullisten päättäjien tulisi vahvistaa uskoa tulevaisuuteen – siihen, että tästäkin selvitään ja Suomi nousee.  Ratkaisut ovat omissa käsissämme.

<< Takaisin edelliselle sivulle