Blogi

Yrityksille kehittämissuunnitelmat

Yrityksille kehittämissuunnitelmat

Kolumni Haapavesi-lehdessä 7.3.2018

Tulevan maakunta- ja sote-uudistuksen kunnan rooli muuttuu yhä enemmän sivistyksen, kuntalaisten hyvinvoinnin sekä paikallisen elinvoiman eteen tehtävästä työstä. Tähän työhön kannustan Haapavedellä tehtävän tulevaisuuden ratkaisuja. Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu paljon jo vuosi jatkuneesta alijäämäisestä talouskehityksestä ja väestön huomattavasta vähenemisestä. Tämä kehitys tulisi katkaista mahdollisimman pian. Kokonaistilanne on useiden osatekijöiden summa, joissa eri tekijöillä on oma vaikutuksensa. Tosin kaikissa maaseutukunnille on sama suunta valitettavasti.  Tuskin kenelläkään on asiaan yhtä poppakonstia asiaan, siis ei minullakaan.

Isot energiaratkaisut Vapun ja Kanteleen Voiman osalta ovat tärkeitä. Toivottavasti näihin saadaan myönteinen ratkaisu. Valiollakin on uusia investointisuunnitelmia. Ratkaisevassa asemassa ovat kuitenkin jo paikkakunnalla toimivat yritykset, maatalousyritykset mukaan lukien. Olen tarjoutunut keskustelukumppaniksi paikallisen yrittäjäyhdistyksen tilaisuuksiin. Naapureista Siikalatvan ja Oulaisten yhdistykset pitävät säännöllisesti yhteyttä. Jokaiselle yritykselle pitäisi rakentaa oma kasvupolku. Siis konkreettinen suunnitelma kuinka yritystä kehitetään lähivuosina. Tässä kaupungin, yhdessä seutukunnan kanssa pitää olla äärettömän aktiivinen. Uskon kasvupotentiaalia löytyvän. Nyt täällä on liikaa sitä henkeä, että voi kuinka huonosti meillä menee. EU-rahaa löytyy ja ELY:ltä, Tekesiltä ja Finnveralle on lisäksi paljon voimavaroja. Pankkisektorilla on takanaan vahvoja tulosvuosia, mikä mahdollistaa hyvin rahoitusmahdollisuudet.

Vapaaehtoistyötä tekevien yhdistysten ja järjestöjen pitäisi järjestää oma kehitysfoorumi. Tämän tarkoituksena olisi valjastaa kaikki yhteisen uuden suunnan taakse. Jokainen järjestö voi tehdä paljon myönteistä oman kaupungin palveluiden ja vahvuuksien markkinoimiseksi. Valtion tasolla talous kehittyy myönteisesti ja kaikissa maakunnissa työllisyys paranee. Mahdollisuuksia on päästä tähän kasvuaaltoon.

Myös muita kaupungin konkreettisia toimia tarvitaan. Täällä on vireillä uuden koulun suunnittelu. Nykyiset

päättäjät tekevät ratkaisut, mutta veronmaksajan evästys on seuraava. Uuden koulun rakentamispäätöksiä tarvitaan nopeasti. Se tarvitaan erityisesti lasten, mutta myös opettajien ja muun henkilökunnan takia. Nyt pitää nähdä iso kuva ja tulevaisuus. Asia on vielä omissa käsissä. Jos kaupunki ajautuu ministeriön selvitysmenettelyyn, niin aikaisemmista kokemuksista on yksi yhteinen tieto, silloin kaikki investoinnit jäädytetään.

Tulevien maakuntien vaalit ovat todennäköisesti ensi syksynä. Haapavedelle tulee varmasti useita ehdokkaita. Oman puolueenikin piirissä puolenkymmentä henkilöä miettii ehdokkuutta, parin henkilön suostumuskin lienee jo allekirjoitettuna. Itse pohdin vielä ehdokkuutta, eduskuntatyö ja sekä monet valtakunnalliset tehtävät täyttävät jo nyt kalenterin. Vuosikymmenten aikana syntyneet verkostot mahdollistavat vaikuttamisen kaikilla tasoilla ilman uusia tehtäviäkin.Näitä ajatuksia syntyi Haapaveden erinomaisilla hiihtoladuilla viime viikonloppuna.

Tämä viikkohan on alueemme hiihtolomaviikko. Hyvää hiihtosäätä ja muulla tavoin liikunnallista viikkoa koululaisille, opiskelijoille ja muutoin hiihtolomaa viettäville. Liikutaan ja pidetään terveydestämme huolta.

 

ANTTI RANTAKANGAS

kansanedustaja, (kesk.), Haapavesi

<< Takaisin edelliselle sivulle